Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csokoládékatona - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. február 14. 12:15

Csokoládékatona – édes pillanatok a Nagy Háborúból címmel nyílt időszaki kiállítás Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A 2022. május elsejéig látogatható tárlat főként az első világháborúra fókuszálva mutatja be a csokoládé történetét, vagyis azt, hogy miként lett a Közép-Amerikát leigázó spanyolok által „mosléknak” nevezett azték kakaóból az „istenek eledele” és a katonák csemegéje.

MH_2022_02_borító

A csokoládé hódító útját bemutató különleges kiállításon S. Nagy Anikó és Spekál József, a kiállítás kurátorai kalauzoltak bennünket körbe. Alkalmi tárlatvezetésüket számos érdekes történettel színesítették. Elmesélték például, hogy 1807-ben, a poroszországi Danzig (ma Gdansk – Lengyelország) elfoglalásáért Bonaparte Napóleon francia császár a hercegi cím mellé egy bonbonosdobozzal is megjutalmazta Francois Joseph Lefebvre marsallt. Ám amikor a kitüntetett felnyitotta ajándékát, csokoládé helyett pénzt talált benne. Az édesszájú Napóleon ugyanis nem tudott ellenállni a kísértésnek: a bonbonokat elfogyasztotta, és jobb híján bankjegyekkel pótolta azokat.

De nemcsak a francia uralkodó rajongott az édességekért, hanem például Fedák Sári (1879–1955) is. Az egykor híres színésznő, énekes és primadonna emlékét a róla elnevezett gesztenyés-csokoládés különlegesség őrzi; a Fedák-torta receptje a kiállításon ugyancsak helyet kapott. A művészet és a katonaság „édes” világát összekapcsolva, a kurátor házaspár példaként említette az osztrák zeneszerző, Oscar Straus művét: A csokoládékatona című operettjének (1908) hős svájci tisztje a tölténytáskájában lőszer helyett csokikat hordott.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 11-én megjelent számában!