Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csónakvezetői képzést tartottak

Szöveg: Vári Sándor őrmester | Fotó: Pápai Annamária, Czifra Nikolett |  2020. augusztus 29. 7:29

Kéthetes, rohamcsónak és felfújható gumicsónak vezetői képzést tartottak a közelmúltban Szolnokon, a Holt-Tiszán. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár által szervezett kurzuson a debreceni és a szentesi alakulatok katonái is részt vettek.

20200827-csonakvezetoi (1)

A képzés első hete elméleti oktatással telt. A résztvevők ekkor átfogó ismereteket kaptak a vízi közlekedés biztonsági rendszabályaiból. Ezzel párhuzamosan a kétféle csónaktípus üzemeltetési és karbantartási sajátosságait is elsajátították.

A második héten a gyakorlati képzésé volt a főszerep: ebben az időszakban nappal, jó látási viszonyok között, valamint éjszaka, éjjellátók segítségével folyt a felkészítés. Az alapkészségek begyakorlása után különböző manőverek elsajátítása volt a cél. Gyakorolták - egyebek mellett - a kötelékben való mozgást, az ismeretlen partszakaszon történő parttűzést, illetve mentés esetén a csónakokkal történő biztonságos megközelítést.

A felkészítésen részt vevő különleges műveleti búvárcsoportok feladata pedig az volt, hogy a vízfelszíni kijuttatást más alegységek bevonása nélkül, önállóan is képesek legyenek végrehajtani.

20200827-csonakvezetoi (5)

Minden résztvevő sikeresen teljesítette a követelményeket, ezáltal megszerezték a vezetői engedélyüket, amely három évig lesz érvényes. A kéthetes oktatás egyben felkészítés is volt a Jackal Cave 20 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlatra.

GALÉRIA