Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcsfegyver a Gárdánál

Szöveg: JETfly |  2008. március 16. 6:47

Sajtóértesülések szerint az oregoni Nemzeti Gárda kijelentette, hogy a problémás F-15-ösök helyett F-22-esekkel kívánja ellátni a nyugati partvidék légvédelmét, így komoly lobbizásba fogtak.

Az amerikai légierő (USAF) a szerkezeti problémákkal küszködő F-15-ösöket kívánja lecserélni az F-22-esekre, azonban nem minden alakulatnak fog jutni a méregdrága Raptor-ból. A körülbelül 700 darab elöregedő F-15-ös pótlása komoly fejtörést okoz az USAF-nak.

A probléma az oregoni gárdát is érinti, hisz a felszállási tilalom miatt lényegesen kevesebb F-15-ös áll a rendelkezésükre, annak ellenére, hogy a portlandi bázison újra szolgálatba állhattak az F-15-ösök. A légierő felmérése alapján körülbelül 160 darab F-15-ös van olyan rossz állapotban, hogy azokat csak alapos felújítás után lehet újra repülni, 6 darabot pedig már biztos, hogy le fognak selejtezni.

Annak ellenére, hogy az F-15-ösök kálváriája igen nagy problémát jelent az USAF-nak, sokan úgy értékelik a kialakult helyzetet, hogy eljött az idő a váltásra. Oregon, Kalifornia, Florida és Massachusetts szeretné meggyőzni a légierőt és a Kongresszus tagjait, hogy az F-15-ösök korábbi feladatának ellátására az F-22-esek bizonyulnának a legjobb megoldásnak, így összesen 96 darab Raptor látná el a járőrözési feladatokat a négy államban. Egy F-22-es azonban nem olcsó mulatság, hiszen darabonkénti ára eléri a 160 millió dollárt. Az USAF eredetileg 381 darab F-22-es beszerzését tervezte, de a költségvetés jelenleg csak 183 darab megvásárlását teszi lehetővé.