Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcsteljesítmény – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. szeptember 7. 11:38

Két nap, több mint százezer látogató, 15 nemzet 35 különböző típusú merev- és forgószárnyas légi járműve. Számokban kifejezve ez a nyolc év szünet után idén ismét megrendezett kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató gyorsmérlege. Ám azt az élményt, amit például az AJS 37 Viggen hajtóművének mennydörgő hangja jelentett, már nem ilyen könnyű kifejezni: azt meg kellett élni a helyszínen…

MH_2021_09_borito

Óriási várakozás előzte meg a rendezvényt, s erre már a jegyek online vásárlási adataiból is következtetni lehetett. A fokozott érdeklődést leglátványosabban mégis az mutatta meg, ahogy a katonai légi járművek és a különböző harceszközök szerelmesei augusztus utolsó hétvégéjén birtokba vették az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist, ahol számos különlegesség várta őket – a levegőben és a földön egyaránt.

Erődemonstráció

Minden légiparádé legnagyobb show-ját a kötelékek műrepülő programjai garantálják, s e tekintetben most sem lehetett ok panaszra: a már hazajáró vendégnek számító – szuperszonikus NF–5A/B Freedom Fightereket használó – Török Csillagok nevű formáció ismét nagyot alkotott, a magyar nyelvvel lelkesen küzdő török kommentátoruk pedig külön említést érdemel. Ugyancsak sokadik alkalommal karistolták a kecskeméti eget a lengyel Orlik PZL–130 TC–II-esei és a horvát Vihar Szárnyai csapatának Pilatus PC–9M-jei is. Az igazi újdonságot a Szaúdi Sólymok nevet viselő kötelék jelentette: mindkét nap elrabolták a közönség szívét az apró, zöld-fehérre festett BAe Hawk Mk65 sugárhajtású kiképző repülőgépek és a színezett füsttel sem spóroló pilótáik.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 10-én megjelenő számában!