Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„De jó volna, ha egyszer repülni tudnék!”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László |  2022. szeptember 11. 19:17

Közel harminc éves hagyomány folytatódott szeptember 11-én, vasárnap: az Albatrosz Repülő Egyesület ugyanis ezen a napon rendezte meg légiparádéját a börgöndi repülőtéren.

Börgönd Repülőnap KLAC5924

Az esemény lényegét Vargha Tamás, Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntő beszédében így foglalta össze: nemcsak egy családi nap ez, ami lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, hanem egyben tiszteletadás is a civil és katonai repülés előtt.

A megnyitó után mások mellett Vargha Tamás és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is koszorút helyezett el a repülősök emlékművénél. Ezen olvasható az a mondat, ami akár teljes program mottója is lehetne: „de jó volna, ha egyszer repülni tudnék”.

Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke a repülőnapot jó lehetőségnek tartja arra, hogy megnyerjék a fiatalokat a repülés ügyének, és ösztönözzék őket a pilótaképzésre való jelentkezésre. Kitért arra az előképzésre is, melyet az egyesület a Honvéd Kadét Program részeként tud nyújtani a fiatalok számára, ahonnan majd a legfelkészültebbeket igyekeznek tovább irányítani az állami repülőgépvezetői képzésre, hogy aztán helikopter-, szállítórepülőgép-, vagy vadászpilóta váljon belőlük.

Börgönd Repülőnap KLAC5244

Bár a program éppen annyira szólt a polgári repülésről, mint a katonairól, a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgépek és helikopterek tárháza hatalmas vonzóerővel bírt. A klasszikusok mellett – mint például a ZLIN-242L típusú kiképző gép – a látogatók a légierő legmodernebb technikai eszközeit is megtekinthették, így például a H145M típusú többcélú helikoptert.

A nap szenzációja kétségtelenül az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról érkezett Majerik Máté százados, Gripen vadászgéppel végrehajtott, füstölőt és infracsapdát is bevető bemutatója volt. Nagy sikert arattak a civil és katonai ejtőernyősök is.

A résztvevők a légi bemutatók mellett meglátogathatták a repüléstörténeti-, valamint a fegyverkiállítást, és ülhettek helikopter szimulátorban. Részletest tájékoztatást kaptak továbbá a hazánkban folyó repülőhajózó-, repülőműszaki-, valamint repülésirányító képzésekről is.