Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

December 1.: a logisztikusok napja

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. december 1. 16:43

A logisztikusok napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlést az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság december 1-jén, csütörtökön, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

LALA7911

A fegyvernemi nap alkalmából írt köszöntőlevelében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszer és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a logisztikusok hivatását „sokszor nyilvánvaló, máskor láthatatlan, mégis nélkülözhetetlen” munkaként azonosította. Mint fogalmaztak, nincs olyan megmozdulás, feladat-végrehajtás, külföldi misszió, illetve azokra való felkészülési folyamat, amelyhez ne lennének elengedhetetlenül fontosak.

Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy már több mint 30 éve tartó szoros kapcsolat alakult ki az egyesület és a Magyar Honvédség között. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a logisztikusok sikeresen biztosították a korszerű haditechnikai eszközrendszerek működését és a Magyar Honvédség alakulatainak ellátását. Hozzátette: az olyan előre nem látott problémák kezelésében is számíthatott a magyar társadalom a logisztikusok munkájára, mint az árvizek, a vörösiszap-katasztrófa, a migrációs válság vagy a COVID-19 járvány. Mint mondta, a kihívások sora egy új, pozitív elemmel is bővült: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program hozta újításokkal, többek között az újonnan beszerzett eszközök üzembe állításával, üzemeltetésével és karbartartásával.

LALA7967

Baráth István vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka felhívta rá a figyelmet, hogy minden évben öt olyan alkalom van, amikor a volt logisztikusok és a jelen logisztikusai találkozhatnak - ezek egyike az ünnepi állománygyűlés. Emlékeztetett arra, hogy a fegyvernemi nap dátuma az Anyagi Technikai Főcsoportfőnökség 1989. december elsejei megalakulásához kötődik. Kiemelte az elmúlt évtizedek működésének főbb állomásait és változásait, amelyek gyakoriságát a folyamatos megújulás és fejlődés igényének való megfelelésként azonosított. Hozzátette: geostratégiai helyzetünk, a Magyar Honvédség parancsnokának elvárásai, a NATO-tagságunkból fakadó kötelezettségek és az ezekre adott magyar válaszok - különös tekintettel a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeire - mind-mind megkövetelik a progressziót. „Ezeket a változások fel kell vállalnunk, hiszen csak akkor tudunk talpon maradni, ha rugalmasan, minél hatékonyabban tudunk rájuk megfelelő válaszokat adni” – hangsúlyozta.

LALA7927

A kinevezésekről szóló határozatok ismertetése után Baráth István vezérőrnagy, illetve Kaposvári László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese elismeréseket adott át a logisztikusoknak kiemelkedő és áldozatos munkájukért.

Az ünnepi állománygyűlés a Honvéd Férfikar előadásával zárult.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának gazdálkodási helyettese, Kovács Attila ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke, dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület elnöke, illetve Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Címkéklogisztika