Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: erős haderő építésével védjük a magyar embereket, és ezáltal erősítjük a NATO-t is

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter facebook oldala |  2022. december 1. 17:45

A világ biztonsági és védelmi szempontból is új korszak előtt áll – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Berlin Security Conference (BSC) elnevezésű biztonságpolitikai konferencián, Berlinben december 1-jén, csütörtökön. Az eseményen felszólalt Olaf Scholz német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

miniszter berlin 01

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a konferencia témavezető beszédében kijelentette: Kelet felől a háború, déli irányból pedig az illegális migrációs hullámok jelentenek fenyegetést, és ezekkel közös erővel kell szembenézni. Leszögezte: Ezt a NATO képviseli, amelynek megerősítése közös érdek. Kiemelte: a magyar álláspont szerint a NATO független államok védelmi szövetsége, ami azt is jelenti, hogy a Szövetséget csak erős nemzeti védelmi erőkre lehet építeni.

Magyarország ezt az építkezést két pillérre alapozva hajtja végre: az egyik a magyar történelem egyik legnagyobb arányú haderőfejlesztése, amely mind eszközbeszerzésben, mind a személyi állomány megbecsülésében, mind szerkezetében modern, ütőképes hadsereg létrehozására irányul.

A második pillér a védelemipar fejlesztése, melynek során egy olyan védelmi ökoszisztémát hozunk létre, amely összefogja az innovációt, a gazdasági megerősödést és a nemzetközi védelemipari vérkeringésbe való bekapcsolódást. – magyarázta, hozzátéve: „Ezekre a pillérekre építkezve lehet erős nemzeti védelemről beszélni, amivel képesek vagyunk hozzájárulni a NATO által is célként meghatározott elrettentő erő létrehozásához.”

Magyarország elkötelezett és megbízható NATO-szövetséges, amit a közös keretek között végzett nemzetközi szerepvállalás is bizonyít – hívta fel a figyelmet a miniszter. Jelenleg a nemzetközi műveletekben és missziókban résztvevő magyar katonák aránya a NATO-tagállamok között az egyik legmagasabb. A magyar légierő immár harmadik alkalommal, ezúttal vezető nemzetként védte november végéig a balti légteret, a Keleti Szárny megerősítésére létrehozott egyik új, többnemzeti harccsoport is hazánk területén működik, valamint szintén Magyarországon működik a regionális, NATO-keretrendszerhez csatlakozó közép-európai többnemzeti hadosztályparancsnokság (HQ MND-C) is.

A Magyarország és Németország közötti hadiipari és katonadiplomáciai kapcsolatok jelentőségét jelzi, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf berlini programja során találkozott Christine Lambrecht védelmi miniszterrel, valamint egyeztetett Tobias Lindner zöldpárti külügyi államtitkárral és a Bundestag több képviselőjével is.

miniszter berlin 02