Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dekompressziós merülést gyakoroltak

Szöveg: MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred | Fotó: Király Zoltán Gergely zászlós |  2023. szeptember 5. 15:28

Dekompressziós merülési kiképzést hajtottak végre a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái a közelmúltban.

Dekompressziós (4)

A kiképzés során a katonák a nagyobb mélységben történő munkavégzés utáni dekompressziós eljárásokat gyakorolták, azon céllal, hogy testük biztonságosan alkalmazkodhasson a jelentős nyomásváltozásokhoz. Ez alkalommal mindez új helyszínen, a Bugyi nagyközségben található bányatavon zajlott, amely kellő mélységgel (20 méter) rendelkezik ahhoz, hogy a résztvevők ismereteiket a gyakorlatban is elmélyíthessék. A honvédek az elméleti tudásanyag átismétlése után a gyakorlati végrehajtásra helyezték a hangsúlyt.

A dekompressziós búvárfeladatok mellett ön- és társmentési gyakorlatokat, víz alatti tájolási, különböző tárgyak keresési és azok emelőballon segítségével történő kiemelési feladatait is gyakorolták.

Dekompressziós (9)

Az egyhetes felkészítéssel párhuzamosan az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kijelölt állománya, összevonás keretében ugyancsak kiképzési szakfeladatait látta el, így lehetőség nyílt a más alakulatoknál szolgáló búvár beosztású katonáknak, hogy a már megszerzett tapasztalataikat egymással is megosszák.