Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea rakétái hatótávolságának meghosszabbításáról tárgyal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 19. 14:53

Szöul és Washington tárgyalásokat kezdett a dél-koreai hadsereg rakétái hatótávolságának esetleges meghosszabbításáról, ami egy eszköze volna annak, hogy elrettentsék Észak-Koreát bármilyen agressziótól – jelentette szerdán a dél-koreai média. A két szövetséges ország tavaly év vége óta tárgyal védelmi megállapodásuk felülvizsgálatáról. E megállapodás értelmében Dél-Korea 300 kilométerben maximálja rakétái hatótávolságát – olvasható a Yonhap hírügynökség és a Csoszun Ilbo című lap jelentésében.

Egy meg nem nevezett dél-koreai kormányzati forrás elmondta a hírügynökségnek: a felek egyetértenek abban, hogy a rakéták maximális hatótávolságát meg kell növelni, Szöul 1000 kilométerest szeretne.

A védelmi minisztérium nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni az értesülést.

A tárgyalások előzménye két tavalyi incidens: márciusban egy torpedó elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót, és hullámsírba küldte annak 46 tengerészét. Szöul vádja szerint a torpedót Észak-Korea indította el. Ezenkívül az észak-koreai tüzérség novemberben ágyúzott egy dél-koreai szigetet, és négy ember halálát okozta.

Az Egyesült Államok 28 ezer 500 katonáját állomásoztatja Dél-Koreában, és háború esetén nukleáris védelmet nyújt az országnak.

Szöul becslése szerint Észak-Koreának körülbelül 1000 rakétája van, és közülük sok valamely dél-koreai városra irányul. Vannak közöttük olyanok, amelyeknek a hatótávolsága eléri a 3000 kilométert, így csapást tud mérni több amerikai támaszpontra is a térségben.