Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Londonra hangol a Honvéd

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. január 19. 14:19

Molnár Imre, Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke szerint sikeres, eredményekben gazdag évet zárt az egyesület tavaly. A sportolók idén viszont már gőzerővel készülnek a 2012-es londoni olimpiára.

A tavalyi év hasonlóan eredményes volt, mint 2009, de azt hiszem, hogy ezt el is várják tőlünk. A kajak-kenu szakosztály sportolói idén hajónyi világbajnoki címet és Európa-bajnoki címet lapátoltak össze (Kozák Danuta, Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Szalai Tamás) a többi éremről nem is beszélve. Dzsúdó szakosztályunk versenyzője, Mészáros Anett szintén Európa-bajnok lett tavaly, illetve a világbajnokságon sérülten versenyezve ezüstérmet szerzett, ami ebben a sportágban hihetetlenül nagy teljesítmény. Az öttusázóink is jól szerepeltek, bár a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a közvélemény kicsit túlzott elvárásokat támasztott velük szemben. Az utánpótlás csapataink a tavalyi eredményei mintha kicsit haloványabbak lennének az előző években megszokottnál, de ez részben annak tudható be, hogy kevesebb junior és ifi nemzetközi versenyt rendeztek. A vívók ugyancsak szép eredményekkel büszkélkedhettek tavaly.
A novemberi párizsi vívó világbajnokságon egyéniben Boczkó Gábor párbajtőröző
bronzérmes lett. A háromnegyed részben honvédos sportolókból álló férfi
párbajtőr csapat (Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter és a kivétel Rédli András) szintén a dobogó harmadik fokára
állhatott fel. A nyáron Lipcsében rendezett Európa-bajnokságon Boczkó
Gábor ezüstérmet szerzett, a csapat pedig aranyérmes lett – mondta Molnár Imre. 

Idén mire számíthatunk?

Az idei év meghatározó a 2012-es londoni olimpia szempontjából, hiszen elkezdődnek a különböző kvalifikációs versenyek. Némely sportágban az olimpiai részvétel kiharcolása bizonyos szempontból nehezebb, mint maga az olimpia. Hihetetlen sorozatokon kell keresztülmenni. Elsősorban a vívókat említeném, akik beutazzák a világot azért, hogy a különféle világkupa versenyeken pontokat szerezzenek, de a dzsúdóban is hasonlóan komplikált a helyzet.

Mi a helyzet a „vízben"? A Honvéd vízilabdacsapata mindig is a nemzetközi élvonalban volt.

A vízilabdában most kezd beérni annak a fiatalítási munkának a gyümölcse, amelyet az előző években kezdtünk meg. Négy-öt évvel ezelőtt a felnőtt csapatban még nyolc olimpiai bajnok játszott, de semmi sem tart örökké. Újból az alapoktól kellett építkezni. Mostanra eljutottunk odáig, hogy a vízilabda szakosztály hat-hét felnőtt válogatott kerettagot ad. Úgy gondolom, hogy három-négy embernek reálisan helye van az olimpiai csapatban.

Szakosztályok terén várható idén valamilyen változás?

Új szakosztályt nem indítunk, ez biztos. Az is egyértelmű, hogy az egyes szakosztályokkal szemben más és más az elvárás. A korábban említett szakosztályoktól a kiemelkedő nemzetközi eredményeket várjuk. Más szakosztályok versenyzői a haza élvonalba tartoznak, de maga a sportág nem nemzetközi szintű. Ilyen például a torna. Néhány szakosztály pedig – a sportág működtetési nehézségei miatt – az utánpótlásra összpontosít, mint például a kosárlabda és a kézilabda. A változások között viszont mindenképpen meg kell említenem, hogy ősztől kezdve dr. Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az egyesület új társadalmi elnöke. A kosárlabda szakosztálynál az elnöki posztot dr. Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke, míg a vívóknál Csampa Zsolt, az Országgyűlés Honvédelmi és rendvédelmi bizottságának alelnöke tölti be. Talán ebből is látszik, hogy a Honvédelmi Minisztérium és az egyesület között a jó kapcsolat nem változott. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel új együttműködési megállapodást írtunk alá: a minisztérium továbbra is saját egyesületének tekinti a Honvédot. Ez példaértékű a sport mai finanszírozási rendszerében.

Fotó: Rácz Tünde

(Az egyesületről bővebben a Magyar Honvéd következő lapszámában olvashatnak.)