Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dezertálnak az amerikaiak – Obama Irakba látogat

Szöveg: coolpolitika.hu/honvedelem.hu |  2008. június 19. 17:00

Barack Obama demokrata párti elnökjelölt bejelentette, hogy Irakba látogat. Személyesen kívánja ugyanis szemügyre venni, milyen körülmények között élnek az amerikai katonák. Eközben nyilvánosságra került, hogy az amerikai haderők kötelékeiből egyre többen dezertálnak.

A hadseregből dezertáló amerikaiakat nem rémíti meg a szökésért járó szigorú börtönbüntetés, sőt, jó néhányan nem is rejtőzködnek, hanem a nyilvánosság előtt állnak ki jogaikért

Hírügynökségi jelentések szerint, miközben Washingtonban napról napra arról folyik a vita, kivonják-e vagy sem az amerikai kontingenst Irakból, addig az Egyesült Államok képzett katonái közül egyre kevesebben hajlandóak a Közel-Keleten szolgálatot teljesíteni.

A hírügynökség idézett egy szökevény amerikai katonát, aki ahelyett, hogy elrejtőzött volna, a nyilvánosság elé lépett, és leszögezte: ő nem bűnöző, és nem hajlandó sem Irakban, sem más válságövezetben szolgálatot teljesíteni.

Az idézett katona öt évet szolgált az Egyesült Államok hadseregében, megjárta Afganisztánt is. Tartalékos hadnagyként volt számon tartva, és néhány hónappal ezelőtt behívták, hogy Irakba vezényeljék. Õ azonban kijelentette, hogy nem megy sehova, még ha ezért börtönbe is zárják.
Jogvédő szervezetek adatai szerint az Irak-elleni amerikai offenzíva kezdete óta több ezren dezertáltak. Csaknem ezer fiatal öngyilkosságba menekült a katonai szolgálat, illetve a szökés miatti büntetés elől. Irakban az öt éve tartó megszállás alatt több mint négyezer amerikai katona vesztette életét