Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dicséretes küzdőszellem

Szöveg: Tihanyi-Obál Mária főhadnagy | Fotó: MH 5. Területvédelmi Ezred |  2023. július 13. 15:57

Élményekben gazdag és kihívásokkal teli hetet tölthettek el a harcos tematikájú honvédelmi táborokba érkező fiatalok Mecsekjánosiban. Mindkét héten számos izgalmas programmal és feladattal várta a Magyar Honvédség 5. Területvédelmi Ezred 52. Területvédelmi Zászlóalj a 12-15 év és a 15-18 év közötti diákokat.

-5852603951617261596_121

Az első nap a formaruhák átvételével, a táborparancs ismertetésével és tűz-, környezet- és munkavédelmi oktatással indult. A táborban eltöltött idő alatt fiatalok betekintést nyerhettek a katonák mindennapjaiba és megtapasztalhatták a fegyelem, kitartás, bajtársiasság érzését. A résztvevőket színes programok sokasága várta: tereptan, terepen való mozgás, airsoft, lézer-, valamint légpuska lövészet, amelyet az elméleti oktatást követően, játékos, élményszerű harcászati foglalkozás keretében a gyakorlatban is kipróbáltak.

Az alaki foglalkozások során a diákok megtanultak raj- és szakaszkötelékben mozogni, emellett egy menetgyakorlat és számos ügyességi feladat is várt rájuk. A csapat- és sorversenyek nagyszerű szórakozási lehetőséget, egyben kihívást is jelentettek a gyerekek számára. Rövid idő volt az ismerkedésre, egymás kvalitásainak feltérképezésére annak érdekében, hogy képesek legyenek a néha nehéz és változatos feladatok végrehajtására. Mindezt kölcsönös segítségnyújtással, összefogással, biztatással, egy csapatként küzdötték le.

A fiatalság lelkes beszámolója alapján: „minden itt töltött nap igazi élményt jelentett, hisz olyan képességekre és tudásra tehettünk szert, amelyeket a mindennapokban is kamatoztathatunk”. A kimerítő programok mellett a kultúra és a szórakozás sem maradhatott el, a táborvezetők Pécs történelmi belvárosába kalauzolták a fiatalokat, ahol a Dzsámi épületében tehettek időutazást egészen a 13. századig, ezt követően pedig kisvasúton fedezték fel a város nevezetességeit. A tábor a zászló levonásával és a jól megérdemelt elismerések átadásával zárult.