Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dolgos napok Pol-e-Khomriban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 17. 6:24

Mandátuma utolsó heteiben is bővelkedik feladatokban az Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik váltása. A kilencedik váltás első rotációjának műveleti területre érkezésével megkezdődött átadás-átvétel önmagában is komoly munkát jelent Camp Pannonia lakóinak.

Az MH PRT fő profilja ezzel együtt is a tartomány fejlesztéséhez, újjáépítéséhez kötődik. Ennek jegyében került sor az augusztus 12-i szerződéskötésre az MH PRT és a mozgássérülteket, hátrányos helyzetűeket támogató „Handycap" alapítvány között.

Baghlanban leginkább a tavaszi áradásokban mutatja meg az anyatermészet, milyen hatalmas, sokszor megállíthatatlan erővel bír. A legtöbb humanitárius segítségnyújtásra irányuló felkérés a medrükből kilépő folyók szabályozásával, és az árvízkárosultak megsegítésével kapcsolatos.

A különböző beruházások megtervezésénél fontos szemponttá vált a baghlani emberek munkalehetőségeinek kiszélesítése, hogy ezzel a térség gazdasági teljesítőképességét növelve emelkedhessen az emberek életszínvonala.

 

A takarók és gabionok (erős, drótból készül háló, melyet kövekkel, kaviccsal megtöltve folyók szabályozására és árvíz-védekezési munkákra használnak) gyártására most megkötött szerződés gazdasági és társadalmi szempontból is két legyet üt egy csapásra. Egyrészt hozzájárul a régió fejlesztéséhez. Másrészt lehetővé teszi, hogy a felhasznált anyagok előállításában és a projektek kivitelezésében helyi munkaerőt is bevonjanak, kereseti lehetőséghez és saját megélhetési forráshoz juttatva az afgán embereket.

Mint mindenhol, így Afganisztánban is jelentős tényező a média. Az afgán emberek életét szolgáló sikeresen megtervezett és kivitelezett fejlesztések akkor lesznek igazán teljesek, ha ezek valóban eljutnak a baghlaniakhoz.

Az MH PRT lélektani műveletekért felelős csoportja (PSYOPS) készítette elő azt a médiaszerződést, melynek aláírására augusztus 10-én került sor. A szerződéskötésre megjelent média képviselőit dr. Boldizsár Gábor ezredes, az MH PRT parancsnoka fogadta Camp Pannoniában. A minap megszületett keretszerződés biztosítja, hogy az MH PRT üzenetei eljussanak az emberekhez, hírét vigyék a magyar katonák munkájának, küldetésük valódi céljának.

Boldizsár ezredes ugyanezen a napon látogatta meg a Pol-e-Khomri-i árvaház kis lakóit. Az MH PRT parancsnoka most sem érkezett üres kézzel, az MH CKELMK által szervezett magyarországi gyűjtés nyomán összeszedett gyermekruhákat vitte el a jobb sorsra érdemes afgán gyerekeknek.

Ezzel együtt az amerikai Előretolt Egészségügyi Csoport (FST – Forward Surgical Team) felajánlásából takarók, játékok és tisztálkodási felszerelések érkeztek a nagy szükséget látó árvaházhoz.

Az árvaház vezetőjével folytatott megbeszélése alkalmával Boldizsár ezredes a további együttműködéséről és támogatásáról biztosította nehéz helyzetben lévő intézményt.

A feladatok sűrűjében, a magyar táborban a tervezettnek megfelelően folyik az átadás-átvétel feladatainak végrehajtása.