Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dollármilliárdok hadihajókra

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 14. 7:36

Egy évvel ezelőtt az amerikai haditengerészet megrendelte első két DDG 1000 típusú rombolóját. A Zumwalt-osztályú hadihajó első két darabja 3,3 milliárd dolláros kiadást jelentett volna, így a haditengerészet összesen 7 darab ilyen osztályú hajó vásárlását tervezte.

Azóta azonban a megrendelést 3 darabra limitálták, mivel a költségek a korábbival ellentétben elérték a 6 milliárd dollárt hajónként, ami már a 100.000 tonnás Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó árát közelíti. A költségek radikális emelkedése mellett az is közrejátszott a megrendelt darabszám csökkenésében, hogy egyes szakértők a Zumwalt-osztályt nem tartják jó konstrukciónak. A haditengerészet inkább a korosabb és olcsóbb, de igen kedvező tulajdonságokkal rendelkező DDG 51-ből építene újabb példányokat, amit ráadásul alkalmassá tettek ballisztikus rakéták lelövésére is.

Az illetékesek többek között arról is tárgyalást folytatnak, hogy esetleg teljes egészében felhagynának a problémás DDG 1000-el, és helyette a DDG 51-et favorizálnák.

A DDG 51-es amerikai rombolóval szemben a Zumwaltok merőben eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A 9.200 tonna vízkiszorítású DDG 51 személyzete 360 fő, a lopakodó DDG 1000 vízkiszorítása pedig 14.000 tonna, 142 fős személyzettel. Alkalmas légvédelmi és hajó elleni rakéták kilövésére, fedélzetén két helikoptert és 3 darab RQ-8A helikopter robotrepülőgépet képes szállítani. A legújabb elektronikai eszközökkel felszerelt DDG-1000 első példánya az előzetes tervek szerint 4-5 éven belül lenne hadrendbe állítható.