Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drasztikus lépésváltás

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 3. 12:34

Változó közjogi keretek, változatlan feladatrendszer, csökkenő költségvetés: Domján László vezérőrnagyot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság 2011. december elsején kinevezett új parancsnokát terveiről, valamint a parancsnokság és az alárendelt alakulatok 2012-es legfontosabb feladatairól kérdeztük.

Tábornok úr! Az ön beosztása – a stratégiai tervező, vezető szint után – a legmagasabb a Magyar Honvédségben, rengeteg lehetőséggel, ugyanakkor hatalmas felelősséggel. Milyen személyes elképzelésekkel, tervekkel vette át a parancsnokság irányítását?

Elsőként szeretném leszögezni: számomra nagy megtiszteltetés, hogy elöljáróim – ha mondhatom így –, ilyen fiatalon alkalmasnak véltek e beosztás betöltésére. Kinevezésem után, amikor áttekintettem, hogy mi legyen az a stratégia, az az attitűd, amely alapján, összhaderőnemi parancsnokként meg kell jelölnöm a fő hangsúlyokat. Rengeteg tényezőt kellett figyelembe vennem. Elvégzendő feladatainkat nagyban meghatározzák azok a társadalmi, jogi, közigazgatási, biztonsági és biztonságpolitikai viszonyok, körülmények, amelyek Magyarország, s benne a Magyar Honvédség – mint a közigazgatás egyik, speciálisan működő szervezete – mindennapi életére egyaránt befolyást gyakorolnak. Ugyancsak meghatározó tényező az a fejlődés, amelyen a hadsereg az elmúlt húsz évben átment, azon koncepciók, reformok hatásaival együtt, melyek sorban követték egymást 1990-től napjainkig. Mindezeket áttekintve és elemezve, látnunk kell: a Magyar Honvédség megérett arra, hogy drasztikus lépésváltást hajtson végre a gondolkodásban, a munkaszervezésben, és a vezetésben egyaránt. Ezek a változások már elkezdődtek, de úgy látom, hogy 2012-nek ezzel együtt is erről a nagyon komoly lépésváltásról kell szólnia.

Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!