Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dubaji botrány: London bekeményít

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 23. 13:33

A brit kormány kiutasít egy izraeli diplomatát a Dubajban februárban meggyilkolt Hamász tisztviselő meggyilkolásánál használt brit útlevelek ügyében. A The Telegraph már előrevetítette a lépést azt írva, hogy a kiutasítás jele a brit kormányon belüli “haragnak”, mert az akció eredményeként brit útlevéltulajdonosokat sodortak veszélybe.

Értesülések szerint a nap folyamán David Miliband külügyminiszter bejelentés tesz, és ebben hivatalosan az izraeli titkosszolgálatokat nevezi meg felelősként 15 brit útlevél lemásolásáért. Az úti okmányokat egy intézkedés során izraeli reptéri tisztviselők vették el, és mintegy 20 perc múlva szolgáltatták csak vissza.

A bejelentésben szó lesz arról: nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy az izraeli hírszerzés, a Moszad felelős az akció végrehajtásáért, mert gyanú vetül az izraeli katonai hírszerzésre is.

A külügyminiszter irodája parlamenti szabályokra hivatkozva elutasította, hogy előre részleteket áruljon el a beszédről. Egy kormányzati tisztviselő neve elhallgatását kérve megerősítette, hogy kiutasítanak egy izraeli diplomatát.

Brit külügyi források csalódottak azért, mert az ügyben nem tehetnek többet Izrael megbüntetésére.

Azok között, akiknek útlevelét felhasználták, vannak kettős, brit-izraeli állampolgárok. Többen aggodalmuknak és felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy személyazonosságukat a gyilkosságnál felhasználták.

Az izraeli külügyminisztérium kedden közölte, hogy londoni nagykövetüket, Ron Prosort előző nap behívatták a brit külügybe, további részletekkel azonban nem szolgált a tárca.

Nagy-Britannia márciusban nyomozókat küldött Izraelbe, hogy találkozzanak azzal a 8 kettős állampolgárságú személlyel, akinek személyazonosságát felhasználták al-Mabhúh, a Hamász katonai szárnyának egyik vezetőjének meggyilkolásánál január 20-án egy dubaji szállodában.

A dubaji hatóságok az izraeli hírszerzést, a Moszadot vádolják azzal, hogy a szervezet áll az akció hátterében. Állításuk szerint 26 fős akciócsoport utazott hamis személyazonossággal és hamisított európai, valamint ausztrál útlevelekkel Dubajba.

Legalább 15, a gyilkossággal gyanúsított személy izraeli állampolgár nevét viselte, ami tovább táplálja azt a gyanút, hogy a Moszad állhat a történtek mögött.

Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy köze van al-Mabhúh megöléséhez. Az Interpol mindenesetre 27 embert köröz az ügyben.