Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dupla jubileumot ünnepelnek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Nagy Gábor |  2021. szeptember 16. 12:11

Tizedik alkalommal rendezi meg a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája a SIASTOK (Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciája) és ötödik alkalommal a SzVITA (Szakmai Vándorgyűlés Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Szakdolgozóknak) elnevezésű rendezvényeit, szeptember 15-18. között, Budapesten. A konferencia fővédnöke Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

Konferencia_2

A rangos szakmai konferencia megnyitóján Szabó István emlékeztetett: a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb és legrégebbi stratégiai partnere a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, amely az oktatás, kutatás és betegellátás területén számos lehetőséget nyújt mindkét fél számára.

Szabó István hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára kiemelten fontos az egészségügy, hiszen a haza védelmét csak egészséges, fizikai és pszichikai szempontból alkalmas katonák tudják ellátni. „Mindehhez szükségeltetik egy korszerű intézményrendszer és egy korszerű intézmény – a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, ami az egyik legnagyobb akut ellátóhely a fővárosban és amely az egészségügyi ellátás teljes spektrumát lefedi. A másik oldalon pedig egyedülálló módon öleli fel az összes katonaegészségügyi képességet, ellátja a Magyar Honvédség egészére kiterjedő egészségügyi szakfeladatokat, gyakorlókórházként pedig nagy szerepet tölt be az egészségügy utánpótlásának szervezésében.”

Konferencia_3

A koronavírus-járványra utalva a honvédelmi államtitkár felidézte: a pandémia az egészségügyi ellátórendszer szinte minden területére emberfeletti terhet rótt, a tapasztalatok alapján pedig egyértelmű, hogy csak társadalmi összefogással, közös erőfeszítéssel sikerülhet legyőzni a világjárványt. „Büszkék vagyunk arra az eredményes együttműködésre, ami a katonáink és az egészségügyi dolgozók tevékenységét jellemezte” – mondta Szabó István, aki leszögezte: nagyon fontos, hogy szakmailag magasan képzett egészségügyi dolgozók őrködjenek az emberek egészsége felett. „Az orvosok és egészségügyi szakdolgozók hivatása minden más hivatásnál jobban megköveteli az élethosszig tartó tanulást, a most kezdődő rendezvény pedig ennek egy lehetősége.”

Konferencia_5_prof_bódis_józsef

„A koronavírus-járvány megmutatta az egészségügyi ellátó rendszer igazi értékét és növelte az egészségügyi dolgozók elismertségét a lakosság körében” – jelentette ki prof. dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: akkor fogunk túllenni a pandémián, ha minél több embernek van védettsége. „Köszönöm mindazt a munkát, elhivatottságot, amivel ez a szakmai társaság állta a sarat, diagnosztizálta és kezelte a betegeket, illetve meghozta azokat a rendelkezéseket, amivel a járványhelyzet kézben tartható volt.”

Konferencia_7_torma_albert

Dr. Torma Albert rendőr orvos ezredes, a Belügyminisztérium rendvédelmi tisztifőorvosa kijelentette: a Belügyminisztérium kiemelt figyelemmel kíséri az egészségügyi konferenciát, amely otthont ad a honvédelem, a rendvédelem, illetve a katasztrófavédelem orvostani és egészségügyi kérdéseinek.

Konferencia_6_prof_gál_jános

Prof. dr. Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója is köszöntötte a konferencia résztvevőit, egyúttal örömét fejezte ki, hogy két és fél éves online kapcsolattartást követően sor kerülhetett a rendezvény megtartására.

A kongresszus csütörtöktől szombatig tartó elméleti plenáris képzését párhuzamos, szimulációs tréningekben bővelkedő, megfelelő eszközparkkal felszerelt, interaktív műhelyek, szimpóziumok kísérik majd.

Konferencia_4