Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ecuador elküldi az amerikai katonákat

Szöveg: coolpolitika.hu/honvedelem.hu |  2008. július 31. 8:28

Az ecuadori kormány hivatalosan is felszólította az Amerikai Egyesült Államokat, hogy katonái jövő novemberig hagyják el az ország nyugati részén, Manta városában lévő légi támaszpontot. A latin-amerikai ország vezetése korábban már több ízben jelezte, hogy nem fogja meghosszabbítani a bázis bérleti szerződését.

Az USA 1999-ben tíz évre vette bérbe az ecuadori támaszpontot, így a szerződés jövőre lejár.

Rafael Correa baloldali ecuadori elnök még a választási kampányában ígéretet tett arra, hogy amennyiben őt választják, nem hosszabbítja meg az amerikaiak bérleti szerződését.

Az Egyesült Államok légi ereje elsősorban a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem kapcsán használja az ecuadori támaszpontot, azon belül is főként a szomszédos Kolumbiából érkező drogszállítmányok leleplezésére. A támaszponton jelenleg mintegy 300 amerikai katona szolgál.

A Pentagon előre jelezte, hogy ha elhagyni kényszerül a mantai bázist, nem keres újabb bérelhető támaszpontot Dél-Amerikában, hanem a már meglévőket használja a drogkereskedelem elleni háborúban. Az Egyesült Államoknak hasonló feladatokat ellátó bázisai Salvadorban, a Karib-tengeri Curassao szigeten és Floridában vannak.

CímkékKAIA