Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ecuador kínai katonai szállítógépek beszerzését tervezi

Szöveg: JETfly |  2010. december 28. 18:24

Ecuador tárgyalásokat kezdett Kínával két Xian MA60H-500 típusú katonai szállító repülőgép megvásárlásáról. Amennyiben a tárgyalások eredményesek lesznek, abban az esetben további két MA60H repülőgép beszerzésére is opciót biztosít Ecuador számára. A szerződés ellenértéke információk szerint elérheti a 38 millió dollárt.

Az ecuadori légierő állományában az új szállító repülőgépek a kiöregedett Avro HS.748 típust váltanák fel. Napjainkban a dél-amerikai ország légierejében két darab HS.748 típusú szállítógép áll szolgálatban. Az ecuadori légierő még az 1970-es évek végén Brazíliától szerzett be öt darab Avro szállító repülőgépet, amelyek közül hármat időközben kivontak a rendszerből és tartalék alkatrészenként használták fel a megmaradt két HS.748 géphez.

Ecuador nagy valószínűség szerint hozzájut a kínai repülőgépekhez, mégpedig egy hitel segítségével. A kínai kormány 2009 novemberében határozott arról, hogy hajlandó 20 évre 60 millió dollárnyi hitelt nyújtani Ecuadornak. A dél-amerikai ország az összeget kínai fegyverek és haditechnikai eszközök beszerzésére fordíthatja.

A Xian MA60 egy turbólégcsavaros repülőgép, amit a kínai Xian Aircraft Industrial Corporation és a China Aviation Industry Corporation fejlesztett a szovjet An-24 típus alapjain. A repülőgép 2000 júniusában a Kínai Polgári Repülési Hatóságtól kapta meg a repülési engedélyt.

Az Xian MA60H-500 a típus katonai változata, amelynek maximális repülési sebessége 515 km/h, hatótávolsága 1600 km, míg terhelhetősége 8 tonna.