Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ég veled!

Búcsúzunk a Katonai Filmstúdió korábbi vezetőjétől: Horváth Pétertől

Szöveg: Zsalakó István | Fotó: archív |  2023. július 10. 11:06

A családtól jött a lesújtó hír: hosszú, türelemmel viselt betegséget követően június 29-én, 75 éves korában, otthonában elhunyt Horváth Péter, a Katonai Filmstúdió korábbi vezetője.

vlcsnap-2023-07-10-09h00m18s155

A Magyar Televízió sokoldalú szerkesztője, riportere, egykori moszkvai tudósító, a Duna TV Híradó főszerkesztője több mint két évtizedes televíziós múlttal a háta mögött, 2000-ben lett a Katonai Filmstúdió vezetője. Mondhatni történelmi időszakban vállalta el ezt a feladatot: ekkor jöttek létre a Honvédelmi Minisztérium nonprofit közhasznú gazdasági társaságai, köztük a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. is.

A korábban a tárca és a haderő különböző szervezeti elemeinek részeiként működött műhelyek, képességek végre egységes vezetés alatt alkothattak komplex kommunikációs vertikumot. Ennek része lett a korábban nagy múltú, ám addigra válságos helyzetbe került Katonai Filmstúdió is, amelynek vezetése izgalmas kihívást jelentett Horváth Péternek. Nagy lendülettel, szorgalommal, tenni akarással kezdte meg a stúdió munkájának újjászervezését. Munkája nyomán a kor igényeinek megfelelő, díszletelemekkel gazdagított felvételi stúdió jött létre. Megújultak a technikai eszközök, és a tapasztalt kollégák mellett fiatal tehetségek is feltűntek a stúdióban. Tevékenysége eredményeként épült be a mozgóképes világ a hadsereg és a minisztérium kommunikációs eszköztárába.

Ma, az internet korlátlan lehetőségeket hordozó világában nehéz megérteni, hogy jó két évtizeddel korábban mekkora előrelépés volt a havi híradó, amely VHS kazettákra másolva jutott el minden katonai szervezethez, a film nyelvén beszámolva a hónap eseményeiről. A Katonai Filmstúdiónál eltöltött évek alatt Péter több alkalommal forgatott a NATO brüsszeli központjában (két exkluzív interjú a főtitkárral és az európai főparancsnokkal), a nápolyi parancsnokságon és a George Washington anyahajón…

Szakmai elismerés tekintetében is sikeres évek voltak ezek, hiszen az általa vezetett stúdió minden évben első díjat hozott el a Bracciano-i nemzetközi katonai film- és videofesztiválról. Ezen a stúdióvezetői poszton volt módja aktív szerepet vállalni a NATO audiovizuális munkacsoportján belül a gyakorlati együttműködés kialakításában.

Kedves Péter, tovább is sorolhatnánk az érdemeidet, de talán legyen elég annyi: néhány év alatt bevésted neved a katonai sajtó nagyjainak ércből öntött nagykönyvébe is. Sikereid nyomán fejlődött tovább a Katonai Filmstúdió napjainkig, és az utánad jövő generáció olyan alapokra épít, amelynek létrehozatalát nem vitathatja el tőled senki!

Ég veled, nyugodj békében!

Barátsággal és tisztelettel: egykori munkatársaid, és utódaid

Horváth Péter búcsúztatójára július 18-án, szűk körben kerül sor. Részvétnyilvánítást a 2013 Pomáz, Beniczky u. 99/B címre vagy a [email protected] e-mail címre küldhetnek.