Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy erős Magyarország ütőképesebbé teszi a NATO-t!”

Hazánk huszonöt éve tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének

Szöveg: Faragó Fanny, Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerzők felvételei |  2024. március 14. 17:12

Svédország nemzeti lobogója még csak három napja; Magyarországé, Csehországé és Lengyelországé már huszonöt éve leng a NATO brüsszeli főhadiszállása előtti téren. A jeles évforduló kapcsán a három ország katonazenével és nemzeti ételekkel látta vendégül a szövetség többi tagországának katonai és civil képviselőit Monsban, illetve Brüsszelben, március 12-én.

Mons

A mons-i Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) megrendezett ünnepségen Mihócza Zoltán altábornagy, az MH Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselője beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország történelmének egyik jelentős mérföldkövének tekinthető az, amikor nemzetünk csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), az együttműködés mély hatást gyakorolt és gyakorol most is biztonságunkra, jólétünkre és kollektív béketörekvéseinkre.

Mons_NATO_ünneoség_F.F_03.12 (5)

„A NATO-csatlakozással Magyarország döntést hozott a demokrácia, a szabadság és a biztonság elvei mellett. Ez egy sorsdöntő pillanat volt, amely megerősítette elkötelezettségünket a Szövetség értékei mellett, és hozzájárulunk tagjainak kollektív védelméhez. Ez a döntés nemcsak új fejezetet jelent nemzetünk útján, hanem elmélyíti a baráti és együttműködési kötelékeket szövetségeseinkkel” – fogalmazott beszédében az altábornagy. Hozzátette: Magyarország 1999-es NATO-csatlakozása óta aktív és elkötelezett tag, döntő szerepet játszik a Szövetség céljainak előmozdításában. „Fegyveres erőink számos NATO-misszióban és műveletben vettek részt, bizonyítva megingathatatlan elkötelezettségünket a stabilitás és a biztonság előmozdítása iránt az instabilitással és konfliktusokkal küzdő régiókban. Koszovótól Afganisztánig a magyar csapatok bátorságról, professzionalizmusról és elhivatottságról tettek tanúbizonyságot a NATO alapjául szolgáló elvek betartásában” – tette hozzá az altábornagy, beszéde zárásaként pedig hangsúlyozta: Magyarország továbbra is szilárdan elkötelezett a NATO politikája mellett.

A fogadáson tiszteletét tette és üdvözölte a három tagország együttműködését, csatlakozásuk óta elért eredményeit Joachim Rühle admirális, a SHAPE törzsfőnöke, Josef Kopecky altábornagy, a Cseh Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselője, valamint Slawomir Makosa dandártábornok, a Lengyel Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselője is.

Az ünnepségen – a cseh ONDRÁŠ katonazenekari formáció, valamint a SHAPE művészei mellett – az MH Központi Zenekar szaxofon kvartettje szórakoztatta a vendégeket.

Brüsszel

A Brüsszelben tartott fogadáson Balogh István, hazánk NATO nagykövete úgy fogalmazott: Magyarország büszke arra, hogy ma Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal együtt ünnepelheti NATO-tagságának évfordulóját. Kiemelte: a csatlakozás lehetővé tette, hogy visszatérjünk a Nyugathoz, „ahová történelmileg mindig is tartoztunk és lehetőséget biztosított számunkra, hogy hozzájárulhassunk saját jövőnk alakításához.”

2024brusszelnato25_kg (6)

„NATO-tagságunk megerősíti függetlenségünket és szuverenitásunkat, nemzeti erőfeszítéseinkkel összhangban garantálja biztonságunkat és védelmünket. Továbbra is elkötelezettek vagyunk e szövetség, annak érdekei és alapvető értékei mellett. Továbbra is hozzájárulunk a szövetség misszióihoz, továbbra is a GDP 2 százalékát fordítjuk védelemre, és továbbra is teljesítjük a NATO követelményeit a nemzeti védelmi képességeink fejlesztésére. Illetve a jövőben is támogatni fogjuk partnereinket, többek között humanitárius segítséget nyújtva Ukrajnának. Mindezt azért kell tennünk, hogy erősek maradjunk: egy erős Magyarország sokkal ütőképesebbé teszi a NATO-t” – mondta a nagykövet.

Tomasz Szatkowski, Lengyelország NATO nagykövete kiemelte: a három ország egymást támogatva jutott el odáig, hogy 1999-ben csatlakozhatott a szövetséghez. „Azóta mindannyian számos küldetéssel és sokféleképpen segítettük a szövetséget. Ráadásul országainkban felnőtt egy olyan generáció, akik számára a NATO-tagság már olyan természetes, mint a levegővétel. Megtaláltuk a helyünket a világban, a szövetség biztonságot jelent számunkra” – húzta alá a nagykövet.

2024brusszelnato25_kg (8)

Ivo Střecha altábornagy, a Cseh Köztársaság katonai képviselője szintén méltatta a három ország elmúlt huszonöt évének egyéni és közös eredményeit. Az altábornagy megemlékezett azokról a hősökről, akik életüket áldozták a szövetségéért és a tagállamok biztonságáért.

Az ünnepségeken cseh és lengyel katonazenekari formációk mellett az MH Központi Zenekar kamarazenekar szórakoztatta a vendégeket. Szabó Imre alezredes, a zenekar vezető karmestere kérdésünkre elmondta: nem kellett külön készülniük erre a különleges fellépésre, mert az elmúlt években a zenekar szélesítette repertoárját. „Ez konkrétan azt jelenti, hogy olyan kamaraegyütteseket alakítottunk meg a zenekaron belül, amelyek képesek kiszolgálni a speciális igényeket. Ilyen például a Brüsszelben szalonzenét játszott klarinét-kvartett, illetve a Monsban színpadra lépett szaxofon-kvartett. Fontos szempont, hogy a zene mellett a meghívottak beszélgetni is tudjanak, tehát nem lehetünk túl hangosak. Fellépésünkön a katonazenére jellemző zenei elemek mellett klasszikus hazai és nemzetközi klasszikus és könnyűzene népszerű darabjait hallhatták a vendégek” – összegzett a karmester.

2024brusszelnato25_kg (12)

Hazánk katonaszakácsai hamisítatlan magyaros menüvel örvendeztették meg a meghívott vendégeket: füstölt csülkös töltött káposzta, marhapörkölt és somlói galuska került a tányérokra. „Ezek a tradicionális magyar ételek, ezekről ismernek meg minket és az igazság az, hogy a külföldi vendégek ezeket is keresik” – fűzte hozzá az étlaphoz Gulyás Károly, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár honvédelmi alkalmazottja, a katonaszakács-válogatott vezetője, a Hotel Hadik szállodaigazgató-helyettese.

A brüsszeli fogadáson jelen volt többek között Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottság elnöke, Sándor Tamás vezérőrnagy, hazánk katonai képviselője, Szűcs József dandártábornok, a NATO Katonai Bizottság ügyvezető koordinátora, egyben a NATO Nemzetközi Katonai Törzs titkára és Horváth Gábor vezérőrnagy, az EU Katonai Vezérkar főigazgató-helyettese.

A NATO április elején ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.