Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy fogságba esett katona a szakaszvezető szemével

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. április 13. 10:37

Egy katona, aki versben mondja el: Gavaldi János, a Magyar Honvédség Díszzászlóaljának szerződéses szakaszvezetője Aradról, a Don-kanyarról és fogságba esett katonákról is írt már verset, jelenleg több hazafias művön dolgozik. Költeményei egy két éve megjelent antológiában olvashatók, és ha minden a tervek szerint halad, hamarosan novelláit is kézbe vehetjük.

„Katona vagyok, aki néha verset ír", mondja a honvedelem.hu-nak nemes egyszerűséggel és nagy szerénységgel Gavaldi János, aki már az általános iskola nyolcadik osztályban tollat ragadott, hogy megfogalmazza gondolatait – természetesen mi másról, mint egy lányról, a szerelemről. 

A szakaszvezető családjában több honvéd is megtalálható, hisz bátyja és édesapja is katonák, az írás azonban új keletű foglalatosságnak számított a családban. Mindemellett Gavaldi János hamar érdeklődni kezdett a honvédség iránt, így az érettségi után, 2004-ben a Petőfi Laktanyába került. „Bár eredetileg határőrnek készültem, ám a sors úgy hozta, hogy a díszzászlóaljhoz kerültem. Ám ezt egy cseppet sem bántam meg", mondja a katona, aki azt is hozzáteszi: a munkában az a legjobb, hogy büszkén állhat emberek előtt. „Akár a Parlamentnél, a Hősök terénél, temetéseken, fontos nemzeti ünnepek rendezvényein, vagy tisztavatásokon dolgozunk, akár vigyázzban állunk vagy zászlót vonunk fel, mindig ezt érzem",

1595900117
mondja Gavaldi János.

A katona munkája mellett folyamatosan figyeli a kiírt pályázatokat, és mint mondja, ha ihletet kap, rögtön papírra veti gondolatait. „Tavaly előtt jelentkeztem egy pályázatra az Accordia Kiadónál. A kiadó főszerkesztője, Balázs Tibor – aki mára egyben mentorom is – elolvasta verseim, melyek a Hócsillám-szavak című antológiában hamarosan meg is jelentek. Emellett jelentkeztem egy, a Magyar Honvédség 160 éves fennállásának alkalmából meghirdetett pályázatra is, és egy fogságba esett katona szenvedéseiről írtam verset. Bár ezen a pályázaton nem jutottam tovább, nem adom fel. Jelenleg épp egy új pályázatra készülök, melyre egy Hadik Andrásról szóló elbeszélést írok", magyarázza János, aki ugyan eddig még ez utóbbi műfajjal még csak most ismerkedik, de mint mondja, szívesen kipróbálja magát. 

A szakaszvezető szívesen ír a honvédség és a szerelem témakörében született műveken kívül családi és istenes verseket is. „Legtöbbször akkor kapok ihletet, mikor valami nem úgy sikerül, ahogyan akartam. Ilyenkor általában sokáig fennmaradok, vagy hétvégén írok. Ám természetesen, amikor dolgozom, a munka az első, akkor nem figyelek másra“, mondja.

Gavaldi János már kapott ugyan felkérést arra, hogy írjon menetdalt, ám végül erre nem került sor. A szerződéses katona a Hadik András-elbeszélés írása mellett jelenleg egy hazafias verssel készül egy újabb irodalmi pályázatra. Gavaldi János azt mondja, ihletből nincs hiány, így az áprilisban lezáruló pályázatra hamarosan megszülethetnek a művek.