Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hadihajó helikoptere segített a bajba jutott hegymászónak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 23. 20:48

A HMS Gannet egyik haditengerészeti egysége segített a napokban egy szerencsétlenül járt hegymászónak a Ben Nevis hegy északi oldalán. A cseppet sem veszélytelen mentőakció során a csapat tagjai mindent megtettek azért, hogy kiszabadítsák a meredek hegy fogságába esett sebesültet.

A prestwicki kutató- és mentőállomásra délután két órakor futott be a segélyhívás, és mindösszesen 50 perc elteltével a Sea King helikopter már a helyszínre is érkezett. Ezt követően kezdődhetett meg a veszélyes mentőakció…

1595873710
Az eset akkor történt, amikor két férfi a Ben Nevis jeges csúcsát szerette volna meghódítani. Egyikük azonban egy rossz mozdulatot követően több mint 200 métert zuhant, de a társára erősített biztosítókötélnek köszönhetően nem esett a mélybe. A hegyvidéki mentőcsapat is megkísérelte a segítségnyújtást, de a zord körülmények és a jég elrettentette őket.

A helyszínre érkező Sea King legénységén múlott tehát minden, akik a levegőből kezdték meg az életmentő akciót. A csapat egyik tagja leereszkedett a sebesülthöz, akit egy mentőágyban húztak fel a helikopterbe.

Kétség kívül életet mentett a HMS Gannet egysége, hiszen a gyors és pontos akció nélkül nem lett volna esélye a hegymászónak az életbenmaradásra, aki a segítségnek köszönhetően megúszta az esetet egy lábtöréssel.