Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hét a honvédelem jegyében

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. május 4. 20:27

Honvédelmi hetet rendeznek Székesfehérváron május második felében, hogy a város lakói és a máshonnan érkezett érdeklődők egyaránt testközelből szemlélhessék meg a katonák tevékenységét. A hét során látványos katonai programokra, új művészeti alkotások leleplezésére és honvédelmi vetélkedőre egyaránt sor kerül Fejér megye székhelyén.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere elmondta: a Honvédelem Napját a város önkormányzati vezetése hagyományosan évek óta együtt ünnepli az itt települt katonai szervezetekkel, ezzel tisztelegve a történelmi esemény előtt, de egyben szeretnék felhívni a városban élők és elsődlegesen a fiatalok figyelmét is a honvédelem fontosságára. „Napjainkban a honvédelem, így hazánk biztonsága nem csak a katonák ügye, hanem minden állampolgáré", hangsúlyozta a polgármester.

Külön kiemelte: a városban működő Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete már 15 éve segíti a honvédelmi nevelőmunkát, és az idei honvédelmi hétnek is egyik szervezője és házigazdája. A program egyik kiemelt rendezvénye május 21-én, 19.00 órakor a Vörösmarty Színházban lesz. A meghívott katonákat ekkor a Székesfehérvár köszönti katonáit címet kapott ünnepi esten látják vendégül. A honvédelmi hét másik fonton eseménye lesz az a Military Klub rendezte hadtörténeti vetélkedő, amit a fiataloknak szerveznek, és az Összhaderőnemi Parancsnokságnál kerül megrendezésre.

1595901333
A polgármester elmondta még: jelenleg kidolgozás alatt áll egy együttműködési megállapodás, amelyet a közgyűlés május végén fog megtárgyalni és elfogadni. A megállapodás több pontjában rögzítik az ÖHP-val való együttműködés fő területeit. „Megpróbáljuk elérni azt, hogy a honvédségnél dolgozók elhelyezési feltételei fejlődjenek és ezzel az itt élő katonák közérzete tovább javuljon. A város iskoláiban igyekszünk bevezetni a honvédelmi oktatást, így a fiatalok közvetlenül kaphatnak válaszokat a honvédséggel kapcsolatos kérdéseikre", fogalmazott.

Katonai részről Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettese egészítette ki a rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókat. A tábornok elmondta: Székesfehérvár szerencsés helyzetben van, mert a városban élő katonai alakulatok találhatók, másrészt mert hagyományosan jó a kapcsolat a város vezetése és a honvédség között. Elmondta: a jelenlegi honvédelmi vezetés úgy látja, hogy a közgondolkodásból a honvédelem ügye egy kicsit kiesett. „Pedig látni kell azt, hogy csak a közös gondolkodás biztosíthatja az ország biztonságát. A közös gondolkodás kialakításához nagyon jó terület a fiatalok oktatásában az iskolai honvédelmi nevelés. Tudnia kell a felnövekvő generációknak azt, hogy a NATO szövetségesi viszony az ország biztonsághoz csak akkor ad garanciákat, ha mi is teljesítjük a saját nemzeti vállalásainkat", hívta fel a figyelmet. „A honvédelmi hét rendezvényein saját magunkat szeretnénk megmutatni, azt hogy napjainkban mit jelent a honvédelem. Nagyon jó az, hogy a városban van egy olyan szervezet, amely segíti azt, hogy a honvédelem ügye mindig napirenden legyen és az ünnepek elmúltával is beszéljenek róla", mutatott rá.

A katonai programokra térve elmondta: május 19-én a királyi város egy új művészeti alkotással gazdagszik, hiszen a Helyőrségi klub udvarán felavatásra kerül Pogány Gábor Benő szobrászművész Aradi vértanúk című alkotása. A fő katonai eseményre május 21-én 13.00 és 17.00 között kerül sor az Alba Plaza előtti téren, ahová nagyon sok katonai programmal várják az érdeklődőket. Külön felhívta a sajtó figyelmét a május 30-i Hősök Napi rendezvényre, amelyet a belvárosban a Fekvő katona emlékművénél tartják.

A parancsok-helyettes végezetül elmondta: a parancsnokság az elkövetkezendő hetekben jelentős nemzetközi gyakorlat előtt áll, amelyen olasz, szlovén, horvát és magyar katonák vesznek részt. Ez a gyakorlat a Clever Ferret fedőnevet kapta, és a programok része egy nyílt nap is, ahol a sajtó képviselői a gyakorlatban tapasztalhatják meg a katonák felkészültségét.

1595901333