Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hét az „önvédelem” jegyében

Szöveg: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred | Fotó: Janó Miklós őrmester |  2022. július 12. 16:00

Befejeződött az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred idei első önvédelmi tematikájú honvédelmi tábora. A honvédség és a katonai pálya iránt érdeklődő diákok betekintést kaphattak Szentesen a katonai életmód mindennapjaiba.

Honvédelmi_tábor_Szentes (3)

A műszaki ezred idén első alkalommal nyitotta ki kapuit július 4-én az önvédelmi tematikájú honvédelmi táborba érkező 14 és 18 év közötti gyerekek előtt. A 39 diák mielőtt elfoglalta a szálláshelyét, átvette a felszereléseket és a „welcome” csomagot. A tábor megnyitóján dr. Kállai Ernő alezredes, az alakulat megbízott parancsnokhelyettese köszöntötte a gyerekeket.

Az önvédelmi tábor második napján a gyerekek már az előírt napirend szerint kezdték meg a napjukat, azaz a reggel 6 órai ébresztőt követően testnevelés foglalkozáson vettek részt. Reggeli után a fiatalok elkezdték az álló- és földharc, illetve a földreviteli technikák alapjainak elsajátítását.

Honvédelmi_tábor_Szentes (10)

A délelőtt folyamán nagy meglepetésben volt részük, ugyanis az MH Sportszázadból Lőrincz Viktor törzsőrmester, olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres világbajnok birkózó, Szekér Szimonetta szakaszvezető, U23-as EB ezüstérmes birkózó, továbbá Vitek Dárius tizedes, U23-as Európa bajnok birkózó tartott hasznos és játékos tréninget a táborozók nagy örömére. A nap további része is mozgalmasra sikerült: PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsin élményutazásban volt részük, valamint a mindennapi élet során hasznosnak mondható egészségügyi ismeretekre tettek szert – az újraélesztés módszerét, illetve különböző kötözési technikákat tanultak –, illetve álcafestékkel álcázták magukat és társaikat. A nap zárásaként – még a takarodó előtt – az alakulat búvárbázisán vízi kosárlabda meccsen mérték össze a csapatok erejüket, ügyességüket.

Honvédelmi_tábor_Szentes (29)

A harmadik napon a táborlakók az önvédelemhez nélkülözhetetlen álló- és földharc technikákat gyakorolták. A nap folyamán kipróbálhatták az airsoft-lövészetet is, valamint az MH Katonai Rendészeti Központtól érkezett katonaoktatóval megtanulták hogyan kell eljárni egy katonai rendész intézkedés során. A gyerekek a napot öt kilométeres éjszakai menetgyakorlattal zárták, amelynek teljesítését követően mindenki megkapta az azonosító címkéjét.

Honvédelmi_tábor_Szentes (30)

A tábor negyedik napja az önvédelmi ismeretek gazdagításáról szólt. A táborozókhoz ismét egy példakép érkezett: Bozsoki Imre 3. danos aikido és 4. danos judo mester, aki aikido önvédelmi fogásokat tanított. A fiatalok, az ebédet követően járőrversenyen vettek részt, amelynek több pontján különböző megmérettetés várt rájuk, mint például légpuskalövészet, fegyveres váltófutás, honvédelmi kvíz vagy gumigránát célbadobás. A napot egy kötetlen baráti, vidám hangulatú beszélgetéssel egybekötött szalonnasütéssel zárták.

Az utolsó előtti napon a táborlakók földharc versenyen vettek részt, ahol ügyesen és látványosan küzdöttek egymás ellen. A délelőtt folyamán még megtekintették az alakulat csapatmúzeumát is, majd ebéd után komplex önvédelmi foglalkozáson vegyítették az álló- és földharc, illetve a földreviteli technikákat. Ezt követően két program közül választhattak: a táborozók egyik fele vízi-kosárlabdázott, a másik fele szituációs airsoft-lövészeten vett részt. A napot csocsóversennyel zárták.

Honvédelmi_tábor_Szentes (56)

Az önvédelmi tábor utolsó napjára, a táborzárásra meghívást kaptak a táborlakók hozzátartozói is, akiknek a gyerekek több foglalkozási helyen bemutathatták az egy hét alatt szerzett ismereteiket. Ezt követően, a tábor utolsó sorakozóján dr. Kállai Ernő alezredes, az alakulat megbízott parancsnokhelyettese elismeréseket adott át a legrendezettebb körlet lakóinak, a járőr- és földharc, valamint a csocsó, illetve a honvédelmi alapismeretek verseny helyezettjeinek, továbbá a legjobb lövőnek. Az egészségügyi ismeretek különdíját Vida Panni, a legharcosabb táborozó díjat Sikár Nóra és Nagy Péter táborozók kapták. A legtöbbet fejlődő táborozó Cserjési Éva Erzsébet lett, illetve az önvédelmi tematikájú „Honvédelmi Tábor 2022 év legjobb táborozója” címet és ezzel a kármin színű barettsapkáját Fekete Fanni nyerte el.