Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy kondenzcsíkot néztek titokzatos rakétának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 11. 6:31

Az amerikai védelmi minisztérium szerint minden jel arra mutat, hogy egy repülőgép kondenzcsíkja volt az a jelenség, amelyet kedden filmre vettek Kaliforniában, s amelyről egyesek azt hitték, hogy egy rejtélyes rakétakilövés nyoma. A vizsgálatot le is zárták.

Az összes információ alapján, melyet az elmúlt másfél nap alatt összegyűjtöttünk… semmi sem sugallja azt, hogy ez más lenne, mint egy repülőgép kondenzcsíkja – mondta szerdán David Lapman, a Pentagon egyik szóvivője.

A KCBS tévétársaság helikopteres forgatócsoportjának Los Angelestől mintegy 50 kilométerre nyugatra készült felvételén úgy tűnik, hogy egy maga után hullámos füstcsíkot húzó tárgy emelkedik ki a tengerből. A kondenzcsík viszont a nagy magasságban haladó sugárhajtású repülőgépek hajtóművének égéstermékéből kicsapódó vízgőzből keletkezik.

A Pentagon érdeklődését a rakétakilövésről elterjedt találgatások keltették fel, ezért indított vizsgálatot.

A következtetés levonása 36 óráig tartott, annyi katonai létesítményt, ügynökséget és szolgálatot kellett végigkérdezni, köztük a haditengerészetet, a légierőt, a rakétavédelmi ügynökséget, az észak-amerikai légvédelmi parancsnokságot és más szervezeteket, mint például a polgári légiközlekedési hatóságot. A védelmi minisztérium elégedett azzal a végkövetkeztetéssel, hogy a csíkot egy repülőgép húzta – mondta a szóvivő, aki szerint a vizsgálatot lezárták.