Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy napon négy vadászgép veszteség

Szöveg: JETfly |  2010. szeptember 24. 13:12

2010. szeptember 23-án a horvát, a bangladesi és a fehérorosz légierő vadászgép flottája is veszteséget könyvelhetett el, hiszen összesen négy darab zuhant le 24 óra leforgása alatt. A horvát légierő két darab MiG-21-esét, a bangladesi légierő az egyik F-7-esét, míg a fehéroroszok az egyik MiG-29-esüket veszítették el a csütörtökön.

A horvátok két MiG–21-ese helyi idő szerint 12 óra 50 perc körül zuhant le Plaski falu közelében. A védelmi minisztérium közleménye szerint a két vadászgép (108-as és 120-as oldalszámú) egy hadgyakorlat keretein belül emelkedett a magasba, azonban eddig tisztázatlan körülmények miatt, mindkét gép lezuhant. A minisztérium ugyanakkor még nem erősítette meg, hogy a MiG–21-esek összeütköztek-e, vagy az egyik gépről leszakadó és a másiknak ütköző alkatrész okozta-e a balesetet, melynek kivizsgálását már megkezdték. Mindkét pilóta sikeresen katapultált, állapotuk kielégítő. A baleset következtében a földön is történt személyi sérülés: a feltételezések szerint egy lehulló roncsdarab sebesített meg egy asszonyt, akit a helyi kórházban meg is műtöttek. A horvát légierőnek még 12 darab MiG-21-ese van, azonban ennek körülbelül egyharmada nincs repülőképes állapotban.

1595907915
 

A horvátok mellett a fehérorosz légierő is egy MiG vadászgépet veszített el, itt azonban egy Fulcrum szenvedett katasztrófát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint a MiG–29-es – kétfős személyzetének életét követelve – helyi idő szerint 17 óra körül csapódott a földnek kiképzései repülés végrehajtása közben. A vadászgép alacsony magasságon repülve hajtott végre összetett manőversorozatot, amikor eddig tisztázatlan okok miatt a katasztrófa bekövetkezett. A pilóták Baranovichi közelében lakott területen kívülre vezették a Fulcrumot, ahol az lezuhant, a földön személyi sérülést nem okozott. A katasztrófa okainak kivizsgálása a védelmi minisztérium által felállított bizottság bevonásával kezdődött meg.

A lezuhant MiG-ek mellett a bangladesi légierő számára is fekete nap volt szeptember 23-a, hiszen helyi idő szerint 14 óra 10 perc körül, röviddel a felszállás után a Karnaphuli folyóba zuhant egy F–7-es vadászgép. A sikeres katapultálást követően, az érkező mentőcsapat a vízből való kimentés után a helyi kórházba szállította a pilótát, aki könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A patengai légibázisról kiképzési repülés végrehajtására magasba emelkedő F–7-es valószínűleg műszaki probléma miatt zuhant le, a gép roncsát a bangladesi haditengerészet és parti őrség bevonásával keresik.

1595907915