Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy napra a diákok szállták meg a laktanyát

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 14. 8:19

Székesfehérváron egy napra kitárta kapuit az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj laktanyája. És bár az időjárás sajnos nem kedvezett a szabadtéri programoknak, a katonák mégis igyekeztek olyan feladatokkal, látványossággal szolgálni a fiataloknak, amelyek felejthetetlenné varázsolják számukra ezt a napot.

A zászlóalj nyílt napját Szombati Zoltán mérnök ezredes, az alakulat
parancsnoka nyitotta meg. Köszöntötte azoknak az iskoláknak a tanulóit,
akik elfogadták a meghívást és eljöttek a rendezvényükre.

A nyílt napra hét középiskola és egy általános iskola érkezett, így az alakulat katonái több mint 200 fiatalt láttak vendégül. Ilyen esetekben a helyi toborzó iroda is képviselteti magát; bemutatkozó anyagokat osztanak szét a diákok között.

A vendéglátók a laktanyában különböző programokkal készültek. Volt kispuska és légpuska lövészet, akadálypálya, és kézigránátdobás. A program fő részét képezte a zászlóaljnál rendszeresített járművekből összeállított technikai bemutató, de természetesen itt voltak a helyi tűzoltók is.

A lövészeti helyszíneken nagyon figyelniük kellett a lőgyakorlat vezetőknek. Alaposan el kellett magyarázni mindent, mivel a fiatalok túlnyomó többsége itt találkozott először fegyverrel. A katonák megmutatták a töltést és az ürítést, a célzás fortélyait, de a helyes fegyvertartást is. A lőállásokba folyamatosan érkeztek a fiatalok és egymást biztatva próbáltak találatokat elérni. A technikai bemutatón is állandó volt az érdeklődés, a fiúk és a lányok nagy kíváncsisággal nézegették a kiállított harcjárműveket.

A felügyeletet ellátó katonák állandóan biztatták a fiatalokat: „Nyugodtan kapcsoljál fel mindent! Most ez nem probléma!" A tűzoltókocsi is meglehetősen nagy érdeklődést keltett a látogatók körében és a délelőtt folyamán teli utasokkal és bekapcsolt szirénával, jó néhány kört megtett. Az utasok láthatóan nagyon élvezték a „száguldozást".

A nyílt nap az oklevelek átadásával fejeződött be. Elismerő oklevelet kapott minden versenyszám első három helyezettje, – külön értékelték fiúkat és lányokat. Értékelték a legjobb csapatteljesítményt nyújtó iskolát is. Az elismeréseket az alakulat parancsnoka adta át.

Szombati ezredes a záróbeszédében megköszönte a tanárok, valamint a diákok az aktív részvételét a nyílt napon és reményét fejezte ki, hogy ha jövőre újra találkoznak.