Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy nemzet mártírrá vált hősei előtt hajtunk fejet”

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. október 9. 7:43

Ezekkel a szavakkal kezdte Mikusi Zsolt ezredes, a MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) parancsnoka megemlékező beszédét a Nemzet Gyásznap alkalmából rendezett városi ünnepségen, Szentendrén, a Millenniumi Emlékműnél.

Több éves hagyomány, hogy Szentendre önkormányzata, a városban működő két katonai szervezet közreműködésével rendez megemlékezéseket a nemzeti ünnepek alkalmából. Így történt október 6-án az Aradi Vértanúk Emléknapján is.

Dr. Dietz Ferenc

Szentendre újraválasztott polgármestere felkérésére a megemlékezés szónoka az MH KKB parancsnoka volt. A helyőrségi zenekar rövid műsora, és Himnusz közös eléneklését követően Mikusi ezredes, a gyásznap hangulatához illő, versidézetekkel gazdagított beszédében, a mártír tábornokok nevének sorolásával felidézte a 161 évvel ezelőtti megtorlás körülményeit és tanulságait.

Szólt a ’48-as honvédek és a mai honvédség szellemi és lelki kapcsolatáról, a forradalom és szabadságharc szimbólumainak, harci cselekményeinek, személyiségeinek napjaink hagyományápolásába való szerves beillesztéséről.

A rendezvényen az izbégi általános iskola tanulói adtak műsort, amelyben bemutatták a kivégzett tábornokok életútjának jellemző mozzanatait.
A városi megemlékezés a Millenniumi Emlékműnél, koszorúzással fejeződött be. Az emlékezés virágait az MH KKB és az MH KPTSZI képviseletében Mikusi Zsolt ezredes, parancsnok, illetve Dr. Kovács Tibor mk. ezredes, igazgató helyezte el.

 

Fotó: a szerző felvételei