Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyenruhák és lőporfüst Bécsben

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Székely Zsófia Rita, Böröcz Ádám |  2022. július 16. 10:58

„Montur und Pulverdampf” (Egyenruha és Lőporfüst) címmel kétnapos hagyományőrző fesztivált rendez minden évben az osztrák hadtörténeti múzeum. Az intézmény az 1918 előtti időszakból a magyar hadtörténet egyik leggazdagabb gyűjteményével is rendelkezik.

Bécs (10)

A rendezvény 2020-ban, a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és 2021-ben sem vonzott tömegeket. Idén is megrendezték, amelyre - a korábban kialakult szokásnak megfelelően - a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár hagyományőrzőit is meghívták.

A fesztiválon ugyan hangsúlyos a középkor és a kora újkor felelevenítése – a hagyományőrzők legnagyobb része ezt a korszakot jeleníti meg –, ugyanakkor szép számban vannak jelen az Osztrák-Magyar Monarchiát képviselő csapatok is. A katonai örökséget képviselő viseletben jelenlévőknek ezen a két napon ingyenes a belépés a múzeumba is. A rendezvényen a hajdani katonák életéből nemcsak a háborúk, de a mindennapok is megjelentek, több csapat korabeli sátortábort épített fel, ahol hagyományos mesterségeket is bemutattak.

Bécs (2)

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagjai által viselt, a Monarchia közös huszárait megjelenítő egyenruhák – a szinten korhű dámákkal – szokás szerint nagy sikert arattak. A kétnapos rendezvény alkalmat adott megbeszélések folytatására a további együttműködésről, elsősorban a ceremoniális feladatokat ellátó tüzérség kérdésében. Erre vannak jó osztrák minták.