Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptom szerepe kulcsfontosságú a rendezésben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 19. 10:52

A közel-keleti konfliktus lezárásának egyetlen módja egy palesztin állam létrehozása Izrael mellett – hangsúlyozta Kairóban George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja, hozzátéve, hogy e cél elérésében kulcsszerep hárul Egyiptomra. George Mitchell háromnapi, izraeli és palesztin vezetőkkel folytatott tárgyalások után érkezett Egyiptomba.

Újra és újra megismételt kijelentését, miszerint az Egyesült Államok nem adja beleegyezését semmihez, ami kevesebb lenne egy önálló palesztin állam létrehozásánál, megfigyelők úgy értékelik, mint hajlíthatatlan üzenetet Izrael új keményvonalas kormányához, amely gyanakodva viszonyul a konfliktus kétállami megoldásához.

“Meggyőzdésünk, hogy egy átfogó közel-keleti béke megteremtése nem csupán a közel-keleti nemzetek – a palesztinok, az izraeliek és az egyiptomiak érdeke -, (…) hanem az Egyesült Államok és a világ más népeinek is" – mondta Barack Obama elnök különmegbízottja újságíróknak, miután Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszterrel tárgyalt.

“Az elnök és én is úgy gondoljuk, hogy, hogy egy átfogó közel-keleti béke csakis Egyiptom, Mubarak elnök (…) és az egész egyiptomi kormány vezető szerepével teremthető meg" – fűzte hozzá. Obama még nem fejtette ki részletesen közel-keleti politikáját, ezért az izraeli és a palesztin vezetés egyaránt feszülten figyeli az amerikai álláspont minden lehetséges elmozdulását. Egyiptomi tárgyalásai után Mitchell Szaúd-Arábiában folytatja közel-keleti tárgyalásait.