Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egykori partizánparancsnokot perelnek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 1. 9:12

A horvát főügyész büntetőeljárást indítványozott a kommunista jugoszláv hadsereg egy volt őrnagya, egykori partizánparancsnok ellen azzal a gyanúval, hogy a most 86 éves Simo Dubajic 13 ezer nácibarát horvát katona és civil kivégzését rendelte el 1945 május 26. és június 5. között.

A horvát főügyészség emberiesség elleni bűnökkel és hadifoglyok ellen elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítja a most 86 éves Dubajicot, aki a horvát hatóságok tudomása szerint Belgrádban él. A horvát államügyészség kérte a szerb hatóságoktól őrizetbe vételét – közölte kedden Zágrábban a főügyészség szóvivője. A főügyész szerint a szomszédos Szlovéniában, Kocevski Rog közelében végezték ki a partizánok Dubajic áldozatait. Földi maradványaikra az utóbbi években bukkantak.

A horvát média találgatásai szerint elképzelhető, hogy bizonyítékainak egy részét az ügyészség Dubajic Belgrádban, 2006-ban megjelent önéletrajzából merítheti, amelyben állítólag beismeri az utasítására végrehajtott gyilkosságokat. Ez lehet az első jogi eljárás Horvátországban a győztes antifasiszta partizánoknak tulajdonított tömeges kivégzések ügyében.

Feltételezések szerint a háború után, amikor a partizánok beözönlöttek a városokba és falvakba, a kommunista hatóságok a fasisztákkal tartó katonák ezreinek kivégzését rendelték el szerte Jugoszláviában, és sok civil is áldozatául esett a bosszúhadjáratnak.

A második világháború utáni tömeges kivégzések tabutémának számítottak a volt Jugoszláviában, és mind a mai napig kényes ez a téma. Sokan hevesen tagadják, hogy történtek volna ilyen kivégzések, és azt állítják, hogy csak a partizánok beszennyezésére találták ki ezt a vádat ellenségeik.

Horvátország nácibarát állam volt a második világháborúban.