Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre korszerűbb az ukrán légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Lenta.ru |  2011. április 6. 18:47

Az ukrán fegyveres erők technikai állományában 2010-ben 36 repülőgép, 18 pilóta nélküli repülőgép és 47 repülőgép hajtómű került újra rendszerbeállításra. A hírt az ukrán légierő parancsnoka, Szergej Onyiscsenko altábornagy közölte a sajtó képviselőivel. A tábornok elmondása alapján az eredmény a hadsereg állományában lévő haditechnikai eszközök felújítására szánt finanszírozási feltételek javulásának köszönhető.

Onyiscsenko elmondása szerint 2008-2009-ben mindössze a szükséges összeg egy százalékát fordították repülőtechnikai eszközök javításra és modernizációjára. 2010-ben ez a mutató tízszerese az előző években felhasznált összegeknek. Pontos számot az altábornagy nem közölt, azonban elmondta, hogy 2011-ben repülőtechnikai eszközök korszerűsítési és nagyjavítási feladataira mintegy 25,5 millió dollárt fognak költeni.

Az ukrán légierő 2011-ben a rendelkezésre álló összegből kilenc vadászrepülőgép, egy Il-76MT típusú katonai szállító repülőgép, hat helikopter és 16 kiképző-harci repülőgép felújítását tervezi végrehajtani. 2015-ig a tervek szerint 40 harci repülőgép modernizációjára kerül sor, és ugyanennyi egyéb repülőeszközt kívánnak feljavítani.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a 2011-es programok finanszírozásához az ukrán védelmi minisztériumnak mintegy 96 millió dollárra van szüksége, azonban ennek csak egy részét, kb. 44 millió dollárt kap meg a költségvetésből.