Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több csillag a Magyar Honvédségben

Szöveg: Kis Ákos |  2012. június 14. 15:12

A Magyar Honvédség „Lehet egy csillaggal több?! 2012” című tehetségkutató versenyére 106 fő, köztük 91 katona nevezett be 53 produkcióval. A nevezési lapok összesítésekor derült ki, hogy az ország 20 katonai alakulatától jelentkeztek versenyzők. Ezért is rendezik a területi elődöntőket négy helyőrségben. A debreceni és a győri elődöntő már lezajlott, a szolnoki és a budapesti előválogatóra a napokban kerül sor.

A zsűrizés nehéz feladatát Szabó Imre őrnagy, az MH Támogató Dandár Központi Zenekarának karmesterhelyettese, Aranyos Károly nyugállományú ezredes, a Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes volt igazgatója és Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész vállalta.

1595937350
Nagyon erős produkciók bemutatásával indult a tehetségkutató versenysorozat Debrecenben. A cívisváros helyőrségének versenyzői néptánccal, dixieland-muzsikával, fuvolára írt zeneművel, elektromos gitárjátékkal és dumaszínházi (stand-up comedy) előadással bizonyították, hogy nehéz dolga lesz a zsűrinek. Örömteli meglepetés volt, hogy a debreceni KatonaSuli diákjai is beneveztek a vetélkedőre, amelyen két saját szerzeményű rockzene-számmal mutatták meg tehetségüket. Az idei versenysorozatban jelent meg új műfaji elemként a dumaszínház: Debrecenben ezzel zárult, Győrben pedig ezzel indult a meghallgatás. Jól összeszedett, eredeti szövegek hangoztak el mindkét helyőrségben.

Elmondható, hogy a győri előválogató méltán volt ígéretes folytatása a debreceninek. A győri versenyzők a hazai pálya előnyét jól kihasználták, azonban a környék alakulataitól érkező versmondók, énekesek és táncosok is bizonyították művészi felkészültségüket. Minden versenyzőről megállapítható volt, hogy alaposan felkészülten, jól kidolgozott produkcióval érkezett. Több műsorszám azért volt szerethető, mert a hibák ellenére is látszott, mennyire élvezik a versenyzők.

A szervezők szerint is az egyik legfőbb szempont, hogy akik beneveztek a vetélkedésbe, mindvégig érezzék jól magukat. A zsűritagok folyamatosan arra törekszenek, hogy építő jellegű javaslataikkal, tanácsaikkal segítsék a versenyzőket. Vallják, hogy nem elijeszteni, hanem támogatni kell a résztvevőket.

A megmérettetésre jelentkezők közül eddig mindenki bizonyította rátermettségét, így a négy előválogatót követően derül ki, mely produkciók jutnak tovább a döntőbe. Az érintett versenyzők július elején értesítést kapnak. A döntő szeptemberben lesz, az eredményhirdetés és a díjkiosztó gála pedig októberben.

A szervező, a HM Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság Kulturális Osztálya ezúton is köszönetét fejezi ki azért a segítségért, amelyet a katonai alakulatok nyújtottak és nyújtanak a vetélkedő megrendezésében.

1595937351