Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hasznosítható tudás a közös biztonság szolgálatában

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. június 14. 14:22

„A Honvédelmi Minisztérium vezetése eltökélt egy modernebb, ütőképesebb, magasabb társadalmi presztízzsel rendelkező Magyar Honvédség megteremtésében” − mondta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az Információs Társadalom Parlamentje elnevezésű rendezvényen az Országházban június 14-én délelőtt.

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára Modernizáció a honvédelemben címmel tartott előadást az Informatika a Társadalomért Egyesület által szervezett konferencián. Simicskó István emlékeztette a megjelenteket: valóban nagy jelentősége van annak, hogy hazánk a NATO tagjaként a szervezet biztonsági hálójának része, ám a szövetség alapszerződésének 3. cikkelye azt is rögzíti, hogy a tagállamoknak fenn kell tartaniuk és fejleszteniük kell saját védelmi képességeiket is. A hasznosítható tudást a közös biztonság szolgálatába kell állítani. A haditechnikai fejlődés sosem ragadható ki a civil fejlesztések, eredmények közegéből, mindig szoros összefüggésben áll azokkal.

1595937349
Simicskó István előadásában kiemelte: a modern hadviselésben a technikai fölény érvényesítése meghatározóbb, mint valaha. Továbbra is nélkülözhetetlen a felkészített, megfelelően kiképzett katonák munkája, vagyis az emberi tényező, de napjainkban a harctéren már olyan eszközöket vetnek be, amilyenekkel azelőtt legfeljebb tudományos-fantasztikus filmekben találkozhattunk. Minden korábbi történelmi korszaknál nagyobb jelentőségű az a törekvés, hogy már a harcok kezdetén térdre kényszerítsék a szemben álló felet. A rendelkezésre álló eszközök, eljárások korábban elképzelhetetlen találati pontosságot tesznek lehetővé, és szintén egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hadseregek az álcázásra, a félrevezetésre, illetve ezek felderítésére. A hírszerző tevékenység jellege az információs társadalomban megváltozott, és a kibervédelem kérdésköre is előtérbe került. Az államtitkár hozzátette: a Honvédelmi Minisztériumban is ennek megfelelően történik a kibervédelmi koncepció kidolgozása, amelynek fontosságát az Észtország elleni 2007-es kibertámadás is igazolja.

Az utóbbi két év munkájáról szólva Simicskó István ismertette a megfelelő jogi környezet kidolgozását, illetve a tárcát és a honvédséget érintő szervezeti változásokat, s részletesen szólt az önkéntes tartalékos rendszer kiépítéséről. „Lehetőséget kell adni az állampolgároknak arra, hogy megélhessék: a honvédelem nemzeti ügy" − fogalmazott. A tartalékos rendszer révén emellett a civil kontroll fogalma is új értelmezést nyer, hiszen az állampolgárok közvetlen betekintést kapnak a haderő munkájába, mindennapjaiba. „A Honvédelmi Minisztérium vezetése eltökélt egy modernebb, ütőképesebb, magasabb társadalmi presztízzsel rendelkező Magyar Honvédség megteremtésében" − szögezte le az államtitkár. A költségvetési keretek ugyan behatárolják a fejlesztési lehetőségeket, de a katonai képességek biztosan nem fognak csökkenni a következő időszakban.

Simicskó István a haditechnikai vonatkozások kapcsán rámutatott: a világ országai összesen mintegy ezermilliárd dollárt költöttek ilyen tárgyú fejlesztésekre az utóbbi évtizedben; ebből 65 százalék az Egyesült Államokra, 13 százalék az Európai Unióra, 7 százalék a Kínára és 6 százalék az Oroszországra eső rész. Európában körülbelül kétezer vállalkozás folytat haditechnikai jellegű tevékenységet, amelyek összesen több mint 700 ezer embernek adnak munkát. Hazánkban mintegy százhúsz cég foglalkozik hadiipari beszállítással, a nemzetközi rendszerbe történő bekapcsolásuk mindenképpen fontos cél. Simicskó István hozzátette: a NATO rendszerén belül példaértékű az együttműködés a szövetség tagjai között a haditechnikai fejlesztések tekintetében.

1595937350
 

Fotó: Rácz Tünde