Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységben a múlt, a jelen és a jövő harcosai

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Rácz Tünde, Révész Csaba |  2021. szeptember 1. 18:42

A haderőtervezők fegyvernemi napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlést a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség szeptember elsején, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Haderőtervezők_napja_Tünde (1)

Az állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét. „Az elmúlt években a Magyar Honvédségben történelmi jelentőségű korszak kezdődött el” – írták, kiemelve: a haderőtervezők a most zajló haderőreformnak nem csupán szemtanúi, hanem mozgatórugói is.

Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a képességfejlesztés minden haderőnemben folyamatosan zajlik. Hangsúlyozta: a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató jól szemléltette, hogyan fogadja a társadalom a Magyar Honvédséget. „Kérdeznek tőlünk, érdeklődnek, középpontba kerültünk. Ez egy óriási eredmény és egyben hatalmas felelősség is. Akképpen kell cselekednünk, ahogy ezt a nemzet elvárja tőlünk. Arra tettük az esküt, hogy megvédjük a hazánkat” – emelte ki.

Haderőtervezők_napja_Tünde (6)

Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke beszédében kiemelte: azt a munkát, amelyet a múltban megkezdtek, a jövő haderőtervezői lesznek képesek folytatni. „A múlt, a jelen és a jövő harcosai itt, egy egységben kell, hogy egy cél érdekében küzdjenek tovább. Megköszönöm a volt haderőtervezőknek azt a szakértelmet, amit beletettek a munkájukba, továbbra is kérem a jelen haderőtervezőit arra, hogy folytassák az elődeik által megkezdett utat” – hangsúlyozta, majd a rendezvényen jelenlévő kadétokhoz szólva kiemelte: „a jövő haderőtervezői, akik itt ülnek, remélem minél többen kedvet kapnak ahhoz, hogy a Magyar Honvédség berkein belül folytassák a pályafutásukat”.

Haderőtervezők_napja_Tünde (7)

Az ünnepi állománygyűlésen levetítették a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról szóló „Fejlődés útján” című kisfilmet, majd elismeréseket adtak át az arra érdemeseknek.

Az állománygyűlés végén Szabó Kinga Natália honvéd tisztjelölt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatója, majd a Szentendre Helyőrségi Zenekar adott ünnepi műsort.

Haderőtervezők_napja_Tünde (19)

Az eseményen – mások mellett – dr. Maróth Gáspár kormánybiztos képviseletében, Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Miniszterelnöki Kormányiroda, Védelmi Fejlesztési Titkárság főtanácsadója, a Magyar Honvédség volt vezérkarfőnöke; Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, első magyar űrhajós, tiszteletbeli haderőtervező; a Haderőtervezési Csoportfőnökséggel együttműködő szervezetek vezetői és képviselői; valamint nyugállományú haderőtervezők vettek részt.