Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éhesek a katonák Észak-Koreában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 11. 8:35

Éhesek, ezért dezertálnak az észak-koreai katonák. Korábban a hadseregben szolgálókat nem sújtotta az élelmiszerhiány, de már oda is begyűrűzött az éhinség, a katonáknak egyszerűen nincs ereje teljesítenie a feladatokat.

Több észak-koreai sorkatona dezertált, mert a hadseregben egyre súlyosabbá válik az élelmiszerhiány – állította kedden egy dél-koreai humanitárius szervezet.

A fiatal és alapkiképzésen áteső katonák túlságosan éhesek ahhoz, hogy elviseljék a katonai szolgálatot, ezért inkább hazaszöknek – mutatott rá a Good Friends (Jó Barátok) három hazaszökött katona beszámolója alapján.

Hírlevelében a szöuli székhelyű és jól tájékozott szervezet arról is beszámolt, hogy a napi élelmiszerszükséglet hiánya miatt több katona hagyta el szolgálati helyét április óta.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető (a hadsereg ellátásának elsőbbséget adó) szongun politikájának köszönhetően a fegyveres erőknél való szolgálat körülbelül egymillió embert megkímélt eddig az országot sújtó éhínségektől.

Humanitárius szervezetek becslései szerint a kilencvenes évek közepén mintegy kétmillió ember halt éhen Észak-Koreában.

A kommunista vezetés gyakran nem tudja megoldani az ország 23 millió lakosának élelmiszerellátását, ezért külföldi, főként dél-koreai segélyekre szorul.

Címkékkiképzés