Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyő és kelevéz

Szöveg: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium | Fotó: az oktatási intézmény felvételei |  2023. március 22. 14:26

Honvédelmi gyakorlati oktatási napokat tartottak a közelmúltban a Szolnoki Honvéd Kollégiumban.

szolnok7

Az oktatási napok hagyományos programjain – egészségügyi ismeretek elsajátítása, alaki és harcászati foglalkozások – kívül a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kadétjai látogatást tettek az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán. A látogatás apropóját a közelgő ejtőernyős nap adta, hiszen vitéz Boksay Antal főhadnagy, 1918. március 23-án, magyarként elsőnek hajtott végre sikeres ejtőernyős ugrást egy pilóta-mentőernyővel; így bizonyítva, hogy az ejtőernyő biztonságosan képes életet menteni.

szolnok6

A jeles nap előhangjaként az MH Katonai Igazgatási Központi Nyilvántartó Parancsnokság 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai ejtőernyős pályaorientációs foglalkozásokat szerveztek, így a kadétok bepillanthattak a magyar katonai ejtőernyőzés történetébe és jelenlegi helyzetébe is.

A rövid elméleti ismertető után a kadétok megismerhették a helikopterdandár ejtőernyős kiképzőit, akik bemutatták az új 3D-s ejtőernyős kiképző szimulátort, a Magyar Honvédségben rendszeresített ejtőernyőket és az egyéb kiegészítő felszereléseket is. Emellett láthatták a gyakorlatra elvonuló alegységeket és haditechnikai eszközöket. Nem mindennapi élményt jelentett az is, hogy az ifjak együtt ebédelhettek a szolgálatban lévő katonákkal.

A modern kor high-tech hadserege mellett a szolnoki kadétok a megelevenedő hadtörténelem részesei is lehettek, hiszen a gyakorlati oktatási napok zárásaként a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület látta őket vendégül. A tűzgyújtás szakszerű módjának gyakorlása mellett a diákok kipróbálhatták az íjászatot és a kelevéz dobást is.