Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éld túl, ha vízben landolnál!

Szöveg: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 16. 8:47

Akár a fenti cím is lehetne a mottója annak a képzésnek, ami a napokban zajlott az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

8

Habár nem túl sok esély van rá, hogy vészhelyzetben, gépelhagyás után a pilóta ne szárazföldre, hanem vízbe érkezzen, azért erre az eshetőségre is fel kell készülni. Éppen ezért az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár és az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományából tizenkilencen, speciális kiképzés keretében sajátították el azokat a fortélyokat, hogy a fenti esetben miként növelhetik életben maradási esélyeiket.

A kiképzésen résztvevők a dandár Repülő Felkészítési Főnökség túlélő részlegének kijelölt állománya vezetésével tanulták meg, hogy teljes felszerelésben képesek legyenek a víz felszínén maradni, ernyőjüktől megszabadulni, illetve az ernyő alól megmenekülni. A vízi túlélő képzés zárógyakorlatán a pilóták a Holt-Tiszában hajtották végre az előzetesen a helikopterdandár medencéjében begyakorolt feladatokat.

A tanfolyam végrehajtásáért Simon Zsolt ezredes, dandárparancsnok-helyettes nyújtott át oklevelet a képzést sikeresen teljesítőknek.