Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elefántcsontpart: nem áll küszöbön a katonai beavatkozás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 30. 15:39

A nyugat-afrikai országok „jelenleg” nem készülnek katonai beavatkozásra Elefántcsontparton, hogy eltávolítsák a korábbi, s hatalomra segítsék a megválasztott új elnököt – jelezte szerdán a zöld-foki-szigeteki külügyi államtitkár.

A három afrikai elnök – a zöld-foki-szigeteki, a benini és a Sierra Leone-i – elefántcsontparti tárgyalásairól szólva Jorge Borges kijelentette: „szerencsére e pillanatban kizárt" a fegyveres intervenció Laurent Gbagbo elűzésére az elnöki posztról.

Az államtitkár szerint a három politikus közvetítő célú látogatása során kiinduló pontot teremtettek a két tábor párbeszédéhez. A közvetítők január 3-án visszatérnek Elefántcsontpartra – közölte.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) háromfős küldöttsége Abidjanban külön-külön találkozott Gbagbóval és politikai ellenlábasával, a magát ugyancsak államfőnek tartó Alassane Ouattarával, akit a nemzetközi közösség támogat.

„A felek időt kértek, hogy reagáljanak a küldöttség felvetéseire, amit nagyon jó jelnek tartunk" – mondta Borges, aki szerint az ellenfelek tervezett tüntetéseinek felfüggesztése is a párbeszéd irányába mutat. Figyelmeztetett azonban arra, hogy „a helyzet nagyon kényes", „az enyhülés légköre… bármelyik pillanatban megváltozhat".