Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elektromos autók a Magyar Honvédség szolgálatában

Szöveg: Prodán András | Fotó: MH Anyagellátó Raktárbázis |  2021. május 21. 16:44

A környezettudatosság és takarékosság jegyében tíz darab, újonnan használatba helyezett, elektromos meghajtású Nissan Leaf személygépjárművet adtak át az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai laktanyájában.

Nissan_átad (1)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gépjárműfejlesztési programjának részeként beszerzett elektromos autók a Magyar Honvédség folyamatosan megújuló járműflottáját bővítik. Az ötajtós, automata sebességváltós, 110 kw (150 LE) erősségű motorral felszerelt, az alap felszerelés mellett extrákkal bővített Nissan Leaf-eket négy alakulat fogadja. A járművek az MH Pápa Bázisrepülőtér, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár kötelékében kezdik meg a munkát.

A megfelelő üzembentartás egyik feltételeként a befogadó alakulatok laktanyáiban az elektromos töltőállomások telepítése is megtörtént.

Nissan_átad (4)

„A fejlesztés célja, hogy ezen technikai vívmányok segítségével, többek között, a nagy területi kiterjedéssel rendelkező katonai reptereken belül, környezetbarát módon lehessen közlekedni, továbbá, hogy a Nissan Leaf-eket használó alakulatok saját »futár« feladataikat költséghatékonyabban teljesíthessék” – emelte ki az átadás során Dolányi Sándor ezredes, az MH ARB parancsnoka.