Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elérte a teljes műveleti képességet a NATO Mögöttes Támogató és Felkészítő Parancsnokság

Szöveg: Faragó Péter ezredes | Fotó: NATO JSEC |  2021. szeptember 9. 13:45

Több év munkájának eredményeképpen a NATO Mögöttes Támogató és Felkészítő Parancsnokság (Joint Support and Enabling Command - JSEC) elérte a teljes műveleti képességét. Mindezt szeptember 8-án Ulmban, 33 nemzet, valamint a NATO magasrangú képviselőinek jelenlétében jelentették be.

A rendezvényen magyar részről Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka vett részt.

20210909-mhpkh 01

Jürgen Knappe altábornagy, a JSEC parancsnoka, beszédében méltatta a nemzetek azon hozzájárulását és támogatását, amit a parancsnokság felállítása érdekében tettek, valamint megköszönte az állomány elvégzett munkáját.

Tod D. Wolters vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Főparancsnoka (SACEUR) hangsúlyozta: az esemény fontos mérföldkő a NATO vezetési struktúrájának átalakítási folyamatában, amit a német fél - mint keretnemzet - önzetlen támogatása nélkül nem sikerült volna ilyen gyorsan elérni. A munka azonban még nem ért véget és számít a nemzetek további támogatására.

20210909-mhpkh 02

Az eseményen - a hivatalos bejelentés és zászlóadományozás mellett - a felek megbeszélést folytattak a NATO támogató feladatainak stratégiai és hadműveleti aspektusairól is.

A JSEC és a nemzetek együttműködése címmel levezetett beszélgetés részeként Sándor Zsolt vezérőrnagy ismertette az eddigi magyar tapasztalatokat és a további együttműködésre vonatkozó javaslatokat.

20210909-mhpkh 03
CímkékNATO