Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élesen bírálja az EUFOR-t a csádi elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. június 18. 5:40

Idriss Deby csádi elnök hétfőn azzal vádolta meg az ország keleti részében állomásozó európai uniós katonákat, hogy szemet hunynak a több várost is elfoglaló lázadók támadásai felett.

Deby azután bírálta éles szavakkal az EU katonai erejét (EUFOR), amely az ENSZ felhatalmazása alapján közel félmillió menekült biztonságára ügyel az ország keleti részében, hogy a lázadók bejelentették Biltin város elfoglalását. Ez volt a harmadik város, amelyet a szudáni határ térségéből nyugati irányba előrenyomuló lázadók az utóbbi három napban megtámadtak.

A nemzethez intézett rádióbeszédében a csádi elnök azt mondta, hogy kormánya eredetileg örömmel fogadta a februárban felvonultatott EUFOR-t, de meglepetéssel tapasztalja, hogy az európai erő „inkább a támadókkal működik együtt", eltűri a segélymunkások járműveinek eltulajdonítását, élelmiszer- és üzemanyagkészleteik felégetését és „szemet huny a civilek és menekültek módszeres legyilkolása" felett.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja kedden visszautasította a vádakat, és kijelentette, hogy az EUFOR „szigorúan" a megbízatása alapján tevékenykedik Csádban. „Nincs más feladata, mint amit meghatároztak neki, s mindenki szigorúan e felhatalmazás alapján cselekszik… az EUFOR megbízatását mindenki jól ismeri" – mondta, és hozzátette, hogy szerinte Deby elnök “egy nehéz pillanatban nyilatkozott".

Az EUFOR parancsnokai mindig is hangsúlyozták, hogy a több mint 3000 európai katona csak a polgári személyeket védelmezi, és nem avatkozik be a kormányerők és a lázadók közötti konfliktusba.