Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életbe lép a fürtös bombákat tiltó egyezmény

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 17. 6:28

Idén életbe lép a kazettás bombák tilalmáról szóló nemzetközi egyezmény, miután a ratifikáló országok száma kedden elérte a harmincat – jelentette be az ENSZ. Eddig 104 ország írta alá az egyezményt, de az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Izrael nem. Burkina Faso és Moldova kedden nyújtotta be a ratifikációs okmányokat a világszervezetbe.

Ennek köszönhetően a 2008. májusi dublini konferencián elfogadott egyezmény augusztus 1-jén életbe lép – közölték illetékesek.

Az egyezmény csupán az azt aláíró és ratifikáló országok számára kötelező érvényű. Eddig 104 ország írta alá az egyezményt. Az aláírók között van Franciaország, Németország és Spanyolország. Nagy-Britannia és Olaszország aláírta, de nem ratifikálta az okmányt.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Izrael alá sem írta az egyezményt.

Az Egyesült Államok 2018-tól akarja betiltani a kazettás bombákat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményében az általános leszerelés terén elért jelentős haladásnak nevezte, hogy harminc ország ratifikálta az egyezményt, és felszólított minden országot, kövesse a példájukat.

A narancs méretű kazettás – más néven fürtös – bombákat tüzérségi lövedékekbe, illetve repülőről ledobott bombákba teszik bele. Ez utóbbiak 200-600 robbanó szerkezetet képesek szétszórni egy futballpálya-méretű területen. Ezeknek 10-15 százaléka, de egyes esetekben több mint 80 százaléka nem robban fel azonnal, így rendkívül veszélyes különösen a gyermekek számára, akiket vonz sárga színük és a rájuk csatolt kis ejtőernyő.