Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kantonrendszer Koszovóban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 17. 6:22

Svájci mintára Koszovó kantonokra való fölosztását javasolta egy norvég kutató. Egy ilyen megoldás minden szereplőnek, az albán többségnek és a szerb kisebbségnek is egyaránt elfogadható volna – mondta Johan Galtung békekutató a Politika című belgrádi lapnak.

A kantonok zöme albán lenne, de legalább három szerb is lehetne közöttük, kettő Észak-Koszovóban, egy pedig a főváros, Pristina körzetében.

A norvég kutató szerint ötven éven belül létrejöhet Szerbia, Koszovó és Albánia konföderációja, és vagy mind a három ország tagja lesz az Európai Uniónak – mint a Benelux-országok – vagy a skandináv államokhoz hasonlóan egyik-másik nem lép be az integrációs szervezetbe.

Koszovó szerdán ünnepli a függetlenség egyoldalú kikiáltásának második évfordulóját. A legfiatalabb európai államot eddig 65 ország ismerte el, köztük az Európai Unió tagországainak több mint kétharmada.

A koszovói albán vezetés igyekszik kiterjeszteni fennhatóságát a túlnyomórészt szerbek lakta Észak-Koszovóra, de az ott élők és Belgrád is élesen ellenzi ezt.