Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentő katonák

Szöveg: Szedmák Péter hadnagy | Fotó: Müller Sándor százados |  2022. július 7. 17:26

Kiemelkedő helytállásról tettek tanúbizonyságot az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) katonái július első hétvégéjén, Mályiban, ahol egy fuldokló férfi gyors és szakszerű ellátásában vettek részt.

lmvik eletmentes

Müller Sándor százados és felesége Müllerné Dobai Judit főtörzsőrmester - gyermekükkel együtt – a 3. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban (KORK) töltötték szabadidejüket. Gyermekük épp egy SUP-on evezett a Mályi-tóban, szülei pedig a közelében vízibicikliztek, amikor a vízben „érdekesen úszó” személyre lettek figyelmesek. Amint közelebb értek a férfihoz, látták, hogy fuldoklik, azonnal kiemelték a vízből.

Müllerné főtörzsőrmester a kimerült, de még eszméleténél lévő úszót stabil oldalfekvésbe helyezte, majd a harctéri életmentő (CLS) tanfolyamon elsajátított ismereteit felhasználva megkezdte a bajbajutott ellátását. A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a férfi jelentős mennyiségű vizet tudott felköhögni. A part közelébe érve kiabáltak az ott lévőknek, hogy azonnal hívjanak mentőt. Amíg az Országos Mentőszolgálat munkatársai megérkeztek, felügyelték az addigra már kommunikálni is képes úszót, aki a mentőbe már saját lábán tudott beszállni.