Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfoglalták a madagaszkári elnöki palotát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 17. 8:17

Behatolt a madagaszkári elnöki palotába a hadsereg egyik alakulata, de nem tudta letartóztatni az elnököt, mert ő már nem volt ott. Előzőleg Andry Rajoelina ellenzéki vezető felszólította a fegyveres erőket, hogy tartóztassák le az elnököt, akinek a lemondását régóta követeli az ellenzék.

Két nagy robbanás is hallatszott, miután két harckocsi utat tört magának az épületbe, amelyet körülvett egy alakulat. A hírügynökségek szerint Marc Ravalomanana elnök elhagyta a fővárost, és annak közelében, egy másik palotában keresett menedéket.

Ravalomanana vasárnap népszavazást ajánlott, de ezt nem fogadták el ellenfelei.

“A népszavazás már megtörtént. A nép már kinyilvánította akaratát. Nincs szükség referendumra" – jelentette ki Rajoelina, aki saját állítása szerint ellenőrzi a hadsereget, és egy “átmeneti főhatóság" élén átvette az ország irányítását.

Az egyedüli megoldás Marc Ravalomanana államfő távozása – tette hozzá a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.

Az ellenzék vezetője – aki januári, vitatott leváltásáig a főváros polgármestere volt – azzal vádolja az elnököt, hogy önkényúrként viselkedik, és úgy kezeli az országot, mint a magánvállalatát.

A hadsereg egyik vezetője, André Ndriarijaona ezredes hétfőn kijelentette, hogy “ha Rajoelina meg tudja oldani a gondokat, mögé állunk". Azt állította, hogy a fegyveres erők 99 százaléka egyetért ezzel.

A hadsereg mindazonáltal nem tűnik ennyire egységesnek, mert vasárnap még azt közölte, hogy nem akar részt venni az államfő és ellenzéki vetélytársa politikai viszályában, és az események jelenlegi szakaszában a rend fenntartását tekinti elsődleges feladatának.

Rajoelina felhívására hétfőn újabb tömegtüntetést tartottak a fővárosban, Antananarivóban, hogy kikényszerítsék az elnök lemondását.

Az államfő letartóztatására a többezres nagygyűlésen szólította fel a biztonsági erőket az ellenzék vezére, miután “igazságügyi minisztere" bejelentette: hazaárulás miatt elfogatóparancsot adtak ki az elnök ellen.

A madagaszkári válság miatt rendkívüli ülést tartott a Afrikai Unió (AU) Béke- és Biztonsági Tanácsa hétfőn a szervezet székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában. Az ülésen a testület kinyilvánította, hogy elutasítja a hatalomváltás minden alkotmányellenes formáját, és ilyennek tekinti a malgas ellenzék fellépését is. Az AU arra kérte Madagaszkár népét, hogy “mindent csak az alkotmánnyal összhangban tegyen".

Az Európai Unió szintén visszautasította a hatalomátvételt egy hétfői nyilatkozatában, és figyelmeztetett, hogy nem fogja elismerni az alkotmányellenesen, katonai erővel hatalomra kerülő új elnököt.

Az Indiai-óceánban, Afrikától keletre fekvő szigetországban január vége óta tart a hatalmi harc a 2002 óta hivatalban lévő elnök és ellenzéke között. Azóta mintegy 140 embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és zavargásokban.