Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem maradunk repülőnap nélkül

Szöveg: JETfly/honvedelem.hu |  2009. március 16. 15:00

Bár a Kecskemétre tervezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató a honvédelmi tárcát érintő megszorítások miatt elmarad, idén sem maradnak a repülés iránt érdeklődők nagyszabású égi látványosságok nélkül. 2009. június 12. és 14. között ugyanis Kalocsán rendezik meg az EuropAirVenture nevű földi és légi parádét.

A kényszerű kormányzati megszorítások miatt a honvédelemre fordítható pénzösszeg a tervezett 320 milliárd forintról 313 milliárdra olvadt, így számos rendezvény, köztük a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató is elmarad. Ez sokak számára elszomorító hír, azonban a kalocsai repülőnap szervezőitől kapott információk szerint mindent meg fognak tenni a Duna-parti város repülőterén, hogy kárpótolják a várhatóan szép számú érdeklődő közönséget.

A június közepén esedékes háromnapos rendezvény során hazai és külföldi repülőeszközök lesznek láthatóak a földön és a levegőben egyaránt.
Az amerikai minta alapján létrehozott EuropAirVenture elnevezésű eseménysorozaton a repülőgépektől és helikopterektől a kamionokon át a versenyautókig mindenféle jármű tart látványos bemutatókat, sőt sztárok hosszú sora és szép lányok is emlékezetessé teszik a kilátogatók számára ezt a júniusi hosszú hétvégét.

Oldtimer gépek szóló és kötelék repülései, UL repülőeszközök, műrepülő bemutatók, különféle járművek gyorsulási és ügyességi versenyei, „Big Foot" járművek bemutatói, és sok egyéb látványosság várja immár negyedik alkalommal a nézőközönséget.

 

A repülés megszállottjai számára igazán jó hír, hogy lesz lehetőség megtekinteni a felújított, kétüléses MiG-15 típusú sugárhajtású vadászgépet, melyet itt láthatunk majd először nyilvánosan bemutatkozni. A népszerű, egykori vadászpilóta, Vári Gyula JAK 52-es sportgépét is kipróbálhatják az igazán merészek, de a szintén MiG-29-essel hírnevet szerző Szabó „Topi" Zoltán mellé is beülhetnek a Bulldog katonai kiképzőgépbe.

 

Sétarepülés különböző légi-járművekkel és hőlégballonnal, ejtőernyős tandemugrás színesíti majd a rendezvényt, de nem maradhatnak el az RC jetek, és RC helikopterek műrepülő bemutatói sem.
És hogy mi is az AirVenture? A szervezők szerint nem más, mint több extrém sport egyidejű, egy helyen történő megjelenése, bemutatkozása és versenye egymásra épülve, egymás mellett. Látványosságok földön és levegőben, benzin és kerozingőz, a technikai eszközök iránt érdeklődők paradicsoma.