Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogták a bombát feladó jemeni nőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 31. 12:44

A jemeni biztonsági erők szombat este őrizetbe vettek egy nőt Szanaában: valószínűleg ő adta fel a chicagói zsinagógáknak címzett, robbanóanyagot tartalmazó küldeményeket. A jemeni elnök kijelentette, nem fogja megengedni, hogy a terrorizmus elleni harc ürügyén az USA beavatkozzon országa belpolitikájába.

A jemeni védelmi miniszter bejelentette, hogy az ország fővárosában, Szanaában szombat este elfogtak egy nőt, aki a repülőtereken pénteken talált robbanóanyagot tartalmazó csomagok feladásával gyanúsítható.

Korábban Ali Abdullah Száleh jemeni elnök már bejelentette, hogy a biztonsági erők körbevették azt fővárosi házat, ahol a gyanúsított bujkált.

Az elnök elmondta, hogy az Egyesült Államoktól és az Egyesült Arab Emirátusoktól kapott információk alapján azonosították a nőt, akit a brit pokolgépben elrejtett SIM-kártya segítségével sikerült felkutatni.

Az Egyesült Arab Emírségek városában pénteken fedeztek fel egy gyanús küldeményt egy nagy, légi teherszállításra szakosodott cég, a FedEx egyik USA-ba tartó repülőgépén. A dubai rendőrség szerint a csomag Jemenből került a teherszállító repülőgépre.

Egy hasonló gyanús csomagot a brit East Midlands repülőtéren is találtak pénteken.

Mindkét csomagban egy-egy nyomtató volt, a festékkazettájukban pedig robbanó salétromsavészter (PETN) volt elrejtve. Ilyen anyagot rejtett el sikertelen merényletkísérlete során az alsónadrágjában 2009 decemberében Amszterdamból Detroitba tartó nigériai Faruk Omar Abdulmutallab is.

Az ügyben megszólalt Barack Obama amerikai elnök is, aki azt mondta, a bombák Jemenből származnak és az al-Kaida emberei készíthették. Az amerikai terrorelhárítás vezetője, John Brennan szerint a szaúd-arábiai kormány figyelmezette az Egyesült Államokat a készülő merényletre.

A CNN meg nem nevezett titkosszolgálati forrásra hivatkozva szombaton azt közölte, hogy az amerikaiak a szaúdi biztonsági szervektől kapták meg a csomagok nyilvántartási számát, ami alapján a bombák nyomára bukkantak.

A jemeni elnök szombati sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: országa a saját eszközeivel elkötelezetten harcol a terrorizmus ellen, és senkinek sem engedi meg, hogy az al-Kaida tagjainak levadászása ürügyén beavatkozzon belügyeibe. Az elnök hangsúlyozta, hogy jobban össze kellene hangolni az amerikai, a brit, a szaúdi és a jemeni hírszerzést.

A Fehér Ház szombaton felszólította Szanaát, hogy működjön együtt Washingtonnal a terroristák ellen. Száleh most jelezte, hogy a jemeni hatóságok együttműködnek az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, továbbá a nap folyamán telefonon tárgyalt Abdallah szaúdi uralkodóval is a csomagbombák ügyéről.