Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt a nigériai dzsihadistáinak vezetője, új parancsnokot neveztek ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 20. 9:57

A nigériai Boko Haram dzsihadista csoport megerősítette történelmi vezetője, Abubakar Shekau halálát, aki a rivális Nyugat-Afrikai Iszlám Állam (ISWAP) csoporttal vívott harcokban halt meg – jelentette be egy ellenőrzött forrásokból küldött videóban Bakura Modu, más néven Sahaba, a szervezet új vezére.

Sahaba eddig is a Boko Haram egyik jelentős parancsnoka volt, szakértők szerint bázisa a Csád-tónál van. Üzenetében azt mondta, Shekau mártírként halt meg. Az új parancsnok egyben az ISWAP vezérét, Abu Musab Al-Barnawit vádolta meg Shekau megölésével.

Az arab nyelven elhangzott üzenetben a magát a szélsőséges dzsihadista mozgalommá alakult egykori iszlám szekta új vezetőjeként bemutató férfi bosszúra szólít fel a rivális csoport ellen, amely 2016-ban vált ki a Boko Haramból.

Az ISWAP a múlt héten jelentette be, hogy meghalt Abubakar Shekau, aki az alapító, Mohammed Yusuf 2009-es halála óta irányította a csoportot. Közlésük szerint Shekau a rivális csoporttal folytatott küzdelem során felrobbantotta magát az északkelet-nigériai Sambisa erődben.

A mostani bejelentés megerősítette azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Shekau május óta halott. Az ISWAP, amelyet az Iszlám Állam terrorista szervezet is elismert, 2016-ban kivált a Boko Haramból, egyebek között azért, mert támadásainak muszlim civil halálos áldozatai is voltak.

Napjainkra az ISWAP megerősödött és jelentős erővé vált Nigéria északkeleti részén, megsokszorozva nagyszabású támadásait a nigériai hadsereg ellen.

Két éve, 2019 óta a nigériai hadsereg visszavonult a kis falvakból és helyőrségekből, ehelyett kiépített erődítményekbe települt.

Szakértők bírálták a lépést, mert ezzel lehetővé vált a dzsihadisták számára, hogy akadálytalanul mozogjanak a vidéki területeken. A Boko Haram 2009-ben indított lázadást Nigéria északkeleti részén, a konfliktusnak a sajtóban közölt adatok szerint már közel 36 ezer halálos áldozata van, és további kétmillió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni.

×